Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Korisni savjeti za uštedu energije

Želite li uštedjeti na troškovima za energente, efikasnije koristiti energiju i živjeti kvalitetnije, isprobajte neke od korisnih savjeta koje smo Vam pripremili!

Iz lijevog izbornika odaberite tematsko područje koje Vas zanima, a za pojašnjenja navedenih savjeta i dodatne informacije, možete nam se obratiti na naš besplatni info telefon 0800 200 170 (radnim danom od 9-16h) ili mailom na enu@fzoeu.hr.

Također, možete se obratiti lokalnim energetskim savjetnicima za besplatno savjetovanje u EE info točkama (EE info uredima ili EE info centrima), a EE savjete i objašnjenja pojedinih zahvata povećanja energetske efikasnosti možete pronaći i u našim informativno-edukativnim brošurama!

 Za primjenu nekih mjera potrebna je samo promjena ponašanja, dok je za neke potrebna i financijska investicija. Potrebne investicije kreću se od manjih do zahtjevnijih iznosa, no nastojali smo prikazati kako se i veće investicije kroz određeno razdoblje korištenja isplate.

Zapamtite da način na koji koristimo energiju ima direktan i indirektan utjecaj na okoliš i klimatske promjene kroz emisije stakleničkih plinova uslijed izgaranja fosilnih goriva. Efikasno korištenje energije ne podrazumijeva samo njeno smanjeno korištenje, već korištenje na odgovorniji način, uz primjenu energetski efikasnih materijala, uređaja, sustava i tehnologija koji rezultiraju smanjenjem utroška energije uz postizanje istog efekta ili čak veće kvalitete življenja. 


/assets/images/post/97/list/thumb/eekutak.jpg

 

1. Pod

2. Zid

3. Niskoenergetska gradnja

4. Toplinski izoliran strop

5. Krov i krovne konstrukcije

6. Aluminijski "Low-E" prozor

7. Centralni sustav grijanja/hlađenja 

8. Ogrjevna tijela

9. Električno podno grijanje

10. Regulacija grijanja

11. Individualna toplinska podstanica

12. Grijalica vode

13. Klimatizacija

14. Solarni sustav

15. Inteligentna štedljiva rasvjeta

16. EE kućanski aparati

17. Jedinica za inteligentno upravljanje 

18. Senzor pokreta i svjetlomjer

 

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Punjači za mobitele, osobna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su odvojeni od uređaja, a zbog zagrijavanja predstavljaju i rizik od požara. Kad se ne koriste, treba ih isključiti iz utičnica!