Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Energetski razred kućanskih uređaja

/assets/images/post/737/list/thumb/energetski_razred.pngRazred energetske efikasnosti je potvrda kvalitete uređaja s obzirom na njegovu energetsku efikasnost, pri čemu se uređaji prema potrošnji energije dijele na sedam razreda energetske učinkovitosti označenih slovima od A do G (grupu A čine energetski najefikasniji uređaji). 

Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D! Uštede koje možete ostvariti kod pojedinih kućanskih aparata ovise o učestalosti njihove uporabe, a kreću se od 100 do 200 kn godišnje.

Prilikom kupnje novog kućanskog uređaja, glavni kriterij obično je upravo cijena tog uređaja i njegove mogućnosti, dok se o potrošnji električne energije često vodi najmanje računa.

Svrha energetskih klasa, koje prema Pravilniku o označavanju energetske učinkovitosti kućanskih uređaja službeno moraju imati perilice i sušilice za rublje, perilice za suđe, električne pećnice, hladnjaci i ledenice, klimatizacijski uređaji te žarulje s direktnim napajanjem iz električne mreže jest informiranje kupca o tome koliko učinkovito određeni uređaj iskorištava električnu energiju i vodu te o razini buke koju prilikom rada taj uređaj proizvodi. Drugim riječima, jedna perilica za rublje B ili C klase sigurno će trošiti više vode i struje nego perilica klase A ili A+, dok će razina buke koju će proizvoditi tijekom svog rada sigurno biti viša. 

/assets/images/post/737/list/thumb/potrosnja_energetski razredi.PNG

/assets/images/post/737/list/thumb/hladnjak.jpgNajbolji primjer za ilustraciju ušteda bilo bi odabrati dva hladnjaka sa zamrzivačem sličnih volumena, a različitih energetskih klasa. Pretpostavimo da je tipični hladnjak srednje veličine s malim zamrzivačem C klase u startu 500 kuna jeftiniji od vrlo sličnog modela energetske klase A, ali zato godišnje potroši struje u vrijednosti od oko 300 kuna, za razliku od hladnjaka klase A koji potroši električne energije u vrijednosti od 200 kuna. Iz proračuna je očito da će se tih 500 kuna razlike početno izdvojenih za hladnjak A klase isplatiti unutar 5 godina, a kako je životni vijek hladnjaka 10 do 15 godina, to unutar životnog vijeka označava ukupnu uštedu na električnoj energiji od 500 do 1000 kuna.

Slične uštede moguće je izračunati i za druge kućanske uređaje, ukoliko su poznati podaci o potrošnji s oznake energetske učinkovitosti te koliko se često uređaj koristi. Kod perilica za rublje i suđe, osim uštede električne energije treba uzeti u obzir i uštedu vode, dok perilice sa sušilicom ili samostojeće ledenice zbog visoke potrošnje električne energije rijetko postižu energetsku klasu A. Međutim, zna se dogoditi i da od dva slična modela onaj više energetske klase bude čak i jeftiniji!

/assets/images/post/737/list/thumb/energ razred kucanskih uredjaja.jpgOpćenito se preporuča kupnja uređaja A ili A+ klase, no i kod tih uređaja prilikom kupnje potrebno je pozorno proučiti oznaku energetske učinkovitosti ili ako ona nije dovoljno jasno istaknuta zatražiti od prodavača da ju pokaže, na što kupac uvijek ima pravo.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • LED žarulje predstavljaju najefikasniju rasvjetu - traju dulje čak i od fluorokompaktnih te imaju dulji radni vijek i manju potrošnju energije.