Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Hladnjaci i ledenice

/assets/images/post/800/list/thumb/hladnjak_prazan.jpgHladnjak je nezaobilazni uređaj svakog suvremenog doma, a uključen je 24 sata dnevno, 365 dana godišnje. Hladnjak troši približno 15% električne energije u kućanstvu, te zbog toga ima znatan utjecaj na račun za potrošenu električnu energiju.

Hladnjaci i ledenice rade tako da odvode toplinu iz njihove unutrašnjosti u okolinu (tj. prostoriju u kojoj je uređaj smješten). Toplina se prenosi s izmjenjivača topline sa stražnje strane hladnjaka na zrak koji cirkulira oko njega. 

Stoga, kako biste omogućili učinkovitije hlađenje i manju potrošnju energije:

Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera) i izbjegavajte njihovu izloženost sunčevom zračenju. Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.

Prilikom postavljanja hladnjaka i ledenica obavezno ostavite dovoljno prostora za prozračivanje između stražnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 cm), kako ne bi došlo do pregrijavanja koje rezultira povećanom potrošnjom energije.

Povremeno očistite (pažljivo, da ne oštetite cijevi) od prašine stražnju stranu hladnjaka gdje se odvodi toplina u okolni zrak.

/assets/images/post/800/list/thumb/hladnjak.jpgOdaberite hladnjak A klase i to onaj koji kapacitetom odgovara potrebama vaše obitelji. Imajte u vidu da hladnjak srednjeg kapaciteta troši oko 300 kWh el. energije godišnje (što je oko 150 kn godišnje), bez obzira da li je pun ili prazan, a mjesečna potrošnja raste za 10-20 kWh (5-10 kn mjesečno) za svakih 100 litara dodatnog kapaciteta. 

Kupnjom visoko učinkovitog hladnjaka koji će biti poluprazan, rasipate energiju!

/assets/images/post/800/list/thumb/kapacitet hladnjaka.PNG

PREPORUČENI KAPACITET HLADNJAKA

Prije nego otvorite vrata hladnjaka, razmislite što vam je potrebno i vrata hladnjaka ne držite otvorena duže nego je potrebno. 

Prilikom zatvaranja vrata hladnjaka, budite sigurni da ste ih dobro zatvorili. Provjerite je li brtva na vratima čista i je li dobro prijanja. Kako bi ste to provjerili, stavite komad papira na rub hladnjaka i zatvorite vrata. Ako papir ne padne, znači da su vrata hladnjaka u dobrom stanju.

/assets/images/post/800/list/thumb/hladnjak_termostat.jpgTermostat regulirajte na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15%.

Standardna temperatura zamrzavanja je -18oC, a ako podesite temperaturu za 1oC niže, možete povećati potrošnju energije i za 5%.

/assets/images/post/800/list/thumb/temp hladnjaka.PNG

PREPORUČENe temperature čuvanja hrane u hladnjaku

Nemojte spremati u hladnjake i ledenice vruća ili topla jela, pričekajte da se ohlade.

Zamrznutu hranu bi trebali odleđivati prvo u hladnjaku, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju hladi „besplatno“ drugu hranu u hladnjaku.

/assets/images/post/800/list/thumb/led_hladnjak.jpgPravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja. Čišćenje ledenice je potrebno kad debljina leda dosegne 3 do 5 mm.

Pri kupnji uređaja prednost dajte onim uređajima koji imaju opciju defrost odnosno opciju automatskog odleđivanja. Ručno ćete morati odleđivati samo dio sa dubokim zamrzavanjem.

Pri kupnji novih hladnjaka tražite one s prirodnim radnim tvarima (plinovima) kao npr. R600a, R134a, R407c i dr., koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i imaju manji utjecaj na efekt staklenika.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Za sprječavanje direktnog upada sunčevog zračenja, koristite rolete ili sjenila na prozorima. Rolete mogu temperaturu prostora smanjiti i do 8°C, time smanjujući potrebu za hlađenjem.