Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Mali kućanski uređaji

/assets/images/post/808/list/thumb/kucanski uredjaji22.jpgKad se zbroje, mali kućanski uređaji mogu trošiti dosta električne energije. Većina njih se koristi u kućanstvu od ranog jutra, pa do kasne večeri.

Kako biste uštedjeli električnu energiju, koristite ove uređaje pametno i pobrinite se da ih redovito čistite i održavate!

Prilikom kupnje, odaberite uređaje A razreda. Uštede koje možete ostvariti kod pojedinih kućanskih aparata, ovise o učestalosti njihove uporabe, a kreću se od 100 - 200 kn godišnje.

Imajte u vidu da kad stari kućanski uređaj zamjenjujete s novim s obzirom na napredak tehnologije, svakako kupujete učinkovitiji uređaj nego što je bio onaj proizveden prije 15-20 godina.

/assets/images/post/808/list/thumb/shutterstock_27466879.jpgMikrovalna pećnice su energetski učinkovitije od običnih pećnica jer štede energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50% i to za pripremu malih količina hrane, a pogotovo prilikom podgrijavanja. Mikrovalna pećnica grije hranu od rubova prema sredini, stoga ukoliko kuhate raznovrsniju hranu, veće komade stavite s vanjske strane, a tanje i manje s unutarnje strane.

/assets/images/post/808/list/thumb/grijac vode.jpgKoristite električne grijače za vodu, jer je zagrijavanje vode brže i učinkovitije od zagrijavanja vode u posudi na električnom štednjaku. 

Prilikom kupnje novog grijača vode, odaberite onaj koji se automatski isključi kad voda dostigne željenu temperaturu.

Potrebno je više vremena, a i energije da zagrijete vodu u grijaču u kojem se nahvatao kamenac nego u čistom, stoga redovito čistite grijač od vodenog kamenca (za što predlažemo upotrebu jabučnog octa).

Zagrijavajte samo onu količinu vode koja vam je potrebna za kavu, čaj ili nešto drugo.

/assets/images/post/808/list/thumb/komp.jpgU današnje vrijeme, sve više kućanstava ima osobno računalo - u Hrvatskoj ga ima čak 67% kućanstava! Računala se koriste za igru, posao ili komunikaciju s prijateljima i to sve češće i sve dulje. Stoga je važno primijeniti neki od predloženih savjeta kako biste uštedjeli energiju prilikom njihovog korištenja.

Imajte na umu da screen saver ne štedi energiju, već samo ekran!

Uključivanje i isključivanje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računalo. Isključivanjem računala i monitora po završetku korištenja računala, produžujete životni vijek komponenti i štedite energiju, stoga preporučujemo da ga isključite kad god ga ne koristite.

Morate li ostaviti stolno računalo uključeno dok ne radite, isključite barem monitor jer on troši više od pola energije cijelog sustava. 

Ostavite li monitor uključen cijelu noć, potrošit ćete energije koliko je dostatno za zagrijavanje 6 večera u mikrovalnoj pećnici. 

Stara računala ne bacajte s kućnim otpadom jer u sebi sadrže teške metale i olovo, već ih predajte u reciklažna dvorišta koja prerađuju elektronički otpad. Besplatno preuzimanje elektroničkog i električnog otpada možete zatražiti i pozivom na besplatan telefon 0800 444 110.

Imajte na umu kako stand by funkcija kod raznih kućanskih uređaja troši i do 6% električne energije u kućanstvu. Konkretno, TV u stand by modu troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen.

/assets/images/post/808/list/thumb/punjac iskljucen.jpgPunjači za mobitele, osobna prijenosna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su uključeni u utičnicu, a uređaji su odvojeni od punjača. Dokaz za to je zagrijanost uključenog punjača, stoga je punjače nakon upotrebe potrebno obavezno isključiti odnosno izvaditi iz utičnice!

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Sustav ventilacije je nužan u pasivnoj kući, pri čemu je obavezna ugradnja rekuperatora ili regeneratora topline kojim se koristi toplina iz otpadnog zraka kako bi se ugrijao svježi zrak.