Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Perilice i sušilice rublja

/assets/images/post/805/list/thumb/perilica rublja.pngSuvremeni način života nezamisliv je bez perilice za rublje, jednog od najčešćih kućanskih aparata koji sudjeluje u jednoj desetini potrošnje energije u kućanstvu. 

U zadnjih 10 godina, uređaji za pranje rublja su uznapredovali pa je potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja energije s 2 kWh pala na 0,94 kWh po pranju. Stoga, ukoliko imate stari model perilice, razmislite o njegovoj zamjeni s novijim uređajem.

/assets/images/post/805/list/thumb/energ razred kucanskih uredjaja.jpgPrilikom odabira nove perilice, dobro proučite energetsku oznaku - provjerite energetsku učinkovitost uređaja, ali i učinkovitost pranja kao i učinkovitost centrifuge!

Odaberite perilicu rublja koja odgovara vašim potrebama za pranjem, te je koristite sukladno uputama proizvođača.

/assets/images/post/805/list/thumb/washing machine.jpgPokušajte prati standardiziranu količinu rublja za određeni tip bubnja (5-6 kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja rublje neće kvalitetno oprati, dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Uvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano. Današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. 

Ukoliko preskočite program predpranja, uštedjeti ćete vodu i 0,2-0,6 kWh električne energije po pranju.

Ukoliko imate opciju, odaberite pranje sa smanjenom količinom vode. 

Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja.

Uštede ćete ostvariti ako perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto hladnom, jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. To je pogotovo preporučljivo zagrijavate li vodu solarnim kolektorima ili plinskim kotlom.

/assets/images/post/805/list/thumb/susenje odjece.jpgIzbjegavajte sušenje rublja u sušilicama, već ga sušite na zraku.

Najvažnija ušteda prilikom sušenja rublja postiže se s dobro centrifugiranim rubljem, stoga bi centrifuga perilice trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem centrifuge na 1600 okr/min možemo kod sušenja uštedjeti i do 30% električne energije!

Prilikom sušenja rublja u sušilicama učinkovitost ciklusa će biti veća ako sušite rublje iste debljine.

Korištenje detektora vlage u sušilici omogućuje uštede 10-15% energije.

Učinkovitost sušilica rublja osigurava i redovito čišćenje filtra.

Uređaj redovito čistite jer prašina na stražnjoj strani može dovesti do povećanog zagrijavanja što povećava potrošnju, te smanjuje radni vijek perilice. Također, redovito mijenjajte filtere i provjeravajte odvodne cijevi i elektroinstalacije.


image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Koristite električne grijače za vodu i to one s automatskim isključivanjem, jer je zagrijavanje vode brže i učinkovitije od zagrijavanja u posudi na električnom štednjaku.