Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Perilice za suđe

/assets/images/post/803/list/thumb/perilica posudja.jpgPranjem posuđa u perilici, troši se manje električne energije i vode nego kod ručnog pranja. Suvremene perilice posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije. Najnaprednije perilice troše samo 14 l vode što predstavlja 80% uštede u vodi u odnosu na ručno pranje posuđa.

Današnje perilice posuđa su 70 puta tiše nego one proizvedene prije 30 godina.

Perilicu koristite samo kad je maksimalno napunjena posuđem.

Prije stavljanja posuđa u perilicu, s posuđa uklonite krupne ostatke hrane.

Redovito čistite unutrašnjost perilice i provjeravajte filtre i razinu soli u perilici jer ona omekšava vodu i time sprječava nastanak kamenca na grijaćim površinama.

Izbjegavajte program sušenja posuđa u perilici koji dodatno troši energiju.

/assets/images/post/803/list/thumb/dishwashing-tablets.jpgDanašnja sredstva za pranje posuđa učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. Prosječna potrošnja sredstva za pranje posuđa smanjila se sa 40 na 20 grama.

Uštede ćete ostvariti ako perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto hladnom jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. To je pogotovo preporučljivo zagrijavate li vodu solarnim kolektorima ili plinskim kotlom.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Redovito čistite ventilator i filtere u napama. Zbog zaprljanosti zrak teže prolazi kroz filtre te se povećava potrošnja energije.