Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Pravilan odabir kućanskih uređaja

Prilikom kupnje bilo kojeg kućanskog uređaja, uvijek odaberite one energetskog razreda A!

HLADNJACI I LEDENICE

Odaberite hladnjak koji odgovara potrebama vaše obitelji kako ne bi nepotrebno trošio energiju.

/assets/images/post/739/list/thumb/empty_fridge.jpg/assets/images/post/739/list/thumb/kapacitet hladnjaka.PNG

 

 

 

 

 

 Pri kupnji hladnjaka, prednost dajte onim uređajima koji imaju opciju defrost - automatsko odleđivanje. Na taj način ćete ručno morati odleđivati samo zamrzivač. 

Pri kupnji hladnjaka, tražite one s prirodnim radnim tvarima kao npr. R600a, koje prilikom ispuštanja ne oštećuju ozonski sloj i imaju manji utjecaj na efekt staklenika.

Hladnjaci klase A+ troše 30-42%, a klase A++ manje od 30% energije koju troši hladnjak energetske klase D. Novi hladnjaci pored učinkovitijih kompresora imaju i bolju izolaciju i brtvljenje vrata što dodatno doprinosi povećanoj energetskoj učinkovitosti. Hladnjaci koji se danas mogu naći na tržištu troše bar 36% manje električne energije nego oni proizvedeni prije 15 godina.

/assets/images/post/739/list/thumb/stednjak.png

ŠTEDNJACI

Prilikom odabira štednjaka, kupite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin, bez obzira da li imate gradski plin ili trebate kupiti bocu plina. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a vrijeme kuhanja i lakoća reguliranja temperature je puno brža.

PERILICE POSUĐA

/assets/images/post/739/list/thumb/dishwasher.jpgSuvremene perilice posuđa potroše za jedno pranje 15-28 l vode i 1,1-1,8 kWh električne energije. Najnaprednije perilice troše samo 14 l vode, što predstavlja 80% uštede u vodi u odnosu na ručno pranje suđa. Također, današnje perilice suđa su 70 puta tiše nego one proizvedene prije 30 godina.

Dodatne uštede ćete ostvariti priključite li perilicu na priključak s toplom vodom umjesto hladnom, jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima ili plinskim kotlom.

/assets/images/post/739/list/thumb/perilica rublja.pngPERILICE I SUŠILICE RUBLJA 

U zadnjih 10 godina, i uređaji za pranje rublja su uznapredovali, pa je tako potrošnja vode smanjena sa 110 litara na 50-60 litara, dok je potrošnja energije s 2 kWh pala na 0,94 kWh po pranju. Stoga ukoliko imate stari model perilice, razmislite o njegovoj zamjeni. 

Odaberite perilicu rublja koja odgovara potrebama vašeg kućanstva za pranjem, te je koristite sukladno uputama proizvođača.

MIKROVALNA PEĆNICA 

/assets/images/post/739/list/thumb/mikrovalna pecnica.pngMikrovalne pećnice su energetski učinkovitije od običnih pećnica jer štede energiju zbog kraćeg vremena pripreme hrane. Uštede mogu ići i do 50% i to za pripremu malih količina hrane, a pogotovo prilikom podgrijavanja.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Vegetacija posađena na sjevernoj strani kuće osigurava zaklon od hladnih sjevernih vjetrova.