Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Pravilno korištenje kućanskih uređaja

/assets/images/post/740/list/thumb/kucanski uredjaji22.jpgPravilno koristite kućanske uređaje u svom domu kako biste značajno smanjili potrošnju energije i produžili vijek trajanja uređaja. U konačnici, to će rezultirati smanjenjem financijskih izdataka za podmirivanje režijskih troškova.

Pažljivo pročitajte upute proizvođača o korištenju određenog uređaja, jer ćete vrlo često pronaći i upute kako uređaj možete koristiti najučinkovitije.

Ne zaboravite da svakim poduzetim korakom indirektno čuvate i okoliš, smanjujući emisije stakleničkih plinova u atmosferu. Svi poduzeti koraci stvaraju zbirni efekt u pogledu ušteda energije, a time i smanjenja troškova.

HLADNJACI I LEDENICE

Uputno je znati za što je određeni dio hladnjaka namijenjen i koje su njegove temperature:

/assets/images/post/740/list/thumb/temperature hladnjaka.PNG

Postavite hladnjake i ledenice na što hladnijem mjestu u kući (nikako u blizini štednjaka, radijatora ili bojlera). Hladniji prostor znači veću uštedu energije – svaki stupanj manje može smanjiti potrošnju električne energije i do 6%.

Izbjegavajte izloženost hladnjaka i ledenica sunčevom zračenju. 

Prilikom postavljanja hladnjaka i ledenica, obavezno ostavite dovoljno prostora za prozračivanje između stražnjeg dijela uređaja i zida (oko 10 cm) kako ne bi došlo do pregrijavanja, a time i povećanja potrošnje el. energije.

Povremeno očistite (ali pažljivo, da ne oštetite cijevi) od prašine stražnju stranu hladnjaka gdje se odvodi toplina. 

/assets/images/post/740/list/thumb/kucanski_uredjaji-pravilno_koristenje_kucanskih_uredaja_12.pngPrije nego otvorite vrata hladnjaka razmislite što vam je potrebno i vrata hladnjaka ne držite otvorena duže nego je to potrebno. 

Prilikom zatvaranja vrata hladnjaka, budite sigurni da ste ih dobro zatvorili. Provjerite je li brtva na vratima čista i je li dobro prijanja. Kako bi ste to provjerili, stavite komad papira na rub hladnjaka i zatvorite vrata. Ako papir ne padne, znači da su vrata hladnjaka u dobrom stanju.

Termostat regulirajte na srednju poziciju. Niža temperatura ne znači nužno i bolje čuvanje hrane, a potrošnja energije može porasti i za 10-15%.

Nemojte spremati u hladnjake i ledenice vruća ili topla jela. Prije nego toplu hranu namjeravate zalediti, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku, pa tek onda spremite u ledenicu.

/assets/images/post/740/list/thumb/Frozen Vegetables.jpgZamrznutu hranu bi trebali odleđivati prvo u hladnjaku, jer na taj način zamrznuta hrana pri odleđivanju besplatno hladi drugu hranu u hladnjaku.

Pravovremeno odleđujte hladnjake i ledenice (kad debljina leda dosegne 3 do 5 mm) jer tako štedite energiju i produžavate radni vijek uređaja.

Standardna temperatura zamrzavanja je -18oC, a podesite li temperaturu za 1oC niže, možete povećati potrošnju el. energije i za 5%.

ŠTEDNJACI


Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha – na taj se način toplina dulje zadržava u posudi te se smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Kuhajući s poklopcem možete uštedjeti i do 20% el. energije za kuhanje.

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuhate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Također, prilikom pripreme kave i čaja zagrijavajte samo potrebnu količinu vode.

/assets/images/post/740/list/thumb/kucanski_uredjaji-pravilno_koristenje_kucanskih_uredaja_20.pngUvijek koristite veličinom optimalnu grijaću ploču za odabranu posudu. 

Provjerite da li je dno posuda u kojima kuhate glatko i ravno. Hrana će se brže skuhati ako posuda prianja bolje na grijaćoj ploči štednjaka.

Prilikom kuhanja, koristite minimalnu jačinu grijanja koja vam je potrebna. Kad je voda jednom prokuhala smanjite jačinu grijanja na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom jačinom nećete postići da vaša hrana bude brže skuhana, već će voda brže ispariti.

/assets/images/post/740/list/thumb/staklokeramicka ploca.jpg

Isključite grijaće tijelo par minuta prije nego što mislite da je jelo gotovo, jer će grijaće tijelo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati. 

Staklokeramička grijaća ploča vrlo precizno usmjerava toplinsku energiju na samo dno posude, pa je stoga učinkovitija od klasičnih grijaćih ploča.

Prilikom kuhanja na plinskom štednjaku pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa toplinsku energiju.

Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom koje mogu uštedjeti od 10-15% energije.

Samo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice na željenu temperaturu. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrijavanja pećnice troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tijekom godine može doprinijeti povećanju vaših godišnjih računa za struju.

Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi 20% topline.

Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu, a uštedjet ćete električnu energiju.

Zaprljane pećnice troše više energije nego one koje se redovito čiste.

PERILICE ZA SUĐE

Perilicu koristite samo kad je maksimalno napunjena posuđem.

Prije stavljanja posuđa u perilicu ukloniti krupne ostatke hrane.

Redovito provjeravajte filtre i razinu soli u perilici koja omekšava vodu te spriječava nastanak kamenca na grijaćim površinama te čistite unutrašnjost perilice.

Izbjegavajte program sušenja posuđa u perilici koji dodatno troši energiju.

Današnja sredstva za pranje posuđa učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja. Potrošnja deterdženta je također pala s 40 grama na 20 grama po ciklusu pranja.

Uštede ćete ostvariti ako perilicu priključite na priključak s toplom vodom umjesto hladnom, jer se najveći dio el. energije troši na zagrijavanje vode. To je naročito preporučljivo ukoliko zagrijavate vodu solarnim kolektorima ili plinskim kotlom.

PERILICE I SUŠILICE ZA RUBLJE

/assets/images/post/740/list/thumb/temperatura pranja.jpgUvijek odaberite program pranja rublja s najnižom temperaturom vode dostatnom da rublje bude kvalitetno oprano. Današnja sredstva za pranje rublja učinkovito uklanjaju nečistoće i pri nižim temperaturama pranja.

Ukoliko preskočite program predpranja uštedjeti ćete vodu i 0,2-0,6 kWh električne energije po jednom pranju.

/assets/images/post/740/list/thumb/washing machine.jpgEnergetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. Pokušajte prati standardiziranu količinu rublja za određeni tip bubnja (5-6kg) jer se u slučaju preopterećenog bubnja rublje neće kvalitetno oprati dok će se u slučaju nedovoljno opterećenog bubnja nepotrebno trošiti energija.

Najvažnija ušteda prilikom sušenja rublja postiže se s dobro centrifugiranim rubljem, stoga bi centrifuga perilice trebala imati najmanje 1000 okretaja u minuti. Namještanjem centrifuge na 1600 okretaja/min možete kod sušenja uštedjeti i do 30% električne energije.

Ukoliko možete, izbjegavajte sušenje rublja u sušilicama, već ga sušite na zraku.

Prilikom sušenja rublja u sušilicama učinkovitost ciklusa će biti veća ako sušite rublje iste debljine.

Učinkovitost sušilica rublja osigurava i redovito čišćenje filtra.

MALI KUĆANSKI UREĐAJI

Mikrovalna pećnica grije hranu od rubova prema sredini, stoga ukoliko kuhate raznovrsniju hranu, veće komade stavite s vanjske strane, a tanje i manje s unutarnje strane pećnice.

Potrebno je više vremena, a i energije da zagrijete vodu u grijaču na kojem se uhvatio kamenac nego u čistom, stoga redovito čistite grijač od vodenog kamenca. Možete ga vrlo jednostavno očistiti koristeći jabučni ocat. 

Zagrijavajte samo onu količinu vode koja vam je potrebna za kavu, čaj ili nešto drugo. 

/assets/images/post/740/list/thumb/kucanski_uredjaji-pravilno_koristenje_kucanskih_uredaja_26.pngUvijek isključite računalo kad ga ne koristite. Ukoliko ipak morate ostaviti računalo uključeno dok ne radite, isključite monitor, jer on troši više od pola energije cijelog sustava. Uključivanje i isključivanje računala ne troši dodatnu energiju, niti opterećuje računalo već produžuje životni vijek komponenti i štedi energiju.

Ostavite li monitor uključen cijelu noć, potrošit ćete energije koliko je dostatno za zagrijavanje 6 večera u mikrovalnoj pećnici. 

/assets/images/post/740/list/thumb/kucanski_uredjaji-pravilno_koristenje_kucanskih_uredaja_27.png

Stara računala ne bacajte s kućnim otpadom jer u sebi sadrže teške metale i olovo, već ih predajte u reciklažna dvorišta koja prerađuju elektronički otpad.

Imajte na umu da stand by funkcija kod raznih kućanskih uređaja, a naročito TV i DVD-a troši i do 6% električne energije u kućanstvu. Konkretno, TV u stand by modu troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen.

/assets/images/post/740/list/thumb/punjac iskljucen.jpgPunjači za mobitele, osobna prijenosna računala i digitalne kamere troše energiju i kad su uređaji napunjeni i kad su odvojeni od punjača. Dokaz za to je činjenica da su punjači koji su uključeni u utičnicu, a pri tome nisu u funkciji punjenja, i dalje zagrijani. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Nemojte spremati u hladnjake i ledenice vruća ili topla jela. Prije nego toplu hranu namjeravate zalediti, ohladite je na sobnoj temperaturi, zatim u hladnjaku, pa tek onda spremite u ledenicu.