Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Stand by način rada

/assets/images/post/810/list/thumb/standby.jpgStand by funkcija kućanskih uređaja troši i do 6% električne energije u kućanstvu! Za primjer, TV u stand by modu troši i do 24% energije u odnosu kad je upaljen.

Naime, gašenjem nekog kućanskog uređaja ne prekidamo njegovu potrošnju energije jer je on i dalje crpi za održavanje stand by moda. Takva potrošnja naziva se i vampirskom energijom (eng. vampire power) i služi kako bi se uređaj ponovnim uključivanjem mogao brže pokrenuti odnosno na neki način ga čini uvijek u stanju pripravnosti. 

Kada uključimo laptop koji je izgašen, troši se do cca 20W, odnosno kao dvije štedne žarulje od 10W. Kada na njemu pokrenemo operativni sustav, potrošnja se poveća na 50-60W, što znači da laptop troši čak 30% energije samo time što je uključen u struju, bez da ga zaista i koristimo. 

/assets/images/post/810/list/thumb/vampirska energija.jpgMeđunarodna agencija za energiju (IEA) nedavno je procijenila da vampirski uređaji odnosno uređaji u stand by modu diljem planeta godišnje potroše između 200 i 400 terawatt sati energije godišnje (dok, primjerice, Italija s više od 58,5 milijuna ljudi godišnje ukupno potroši 300 terawatt sati električne energije). Također, istraživanje provedeno u Americi pokazalo je kako kućanski aparati i elektronički uređaji u stand by modu čine oko 5% ukupne potrošnje energije u SAD, što je godišnji trošak od četiri milijarde dolara. Taj postotak je čak i veći u Europskim zemljama (u Francuskoj i Njemačkoj od 7-10%), a u Japanu se penje čak do 12%!

Dosta uređaja u našem kućanstvu je više od 20ak sati dnevno u stand by modu, a aktivno ih koristimo jednom ili dvaput dnevno i to na kratak period. Kako bi na vampirsku energiju trošili što manje svog kućnog budžeta, isključite uređaje iz utičnica onda kada ih ne trebate, a pogotovo kad unaprijed znate da vas neko vrijeme neće biti u kući (npr. prije odlaska na godišnje odmore i sl.).

/assets/images/post/810/list/thumb/produzni kabel.jpgPraktično za smanjenje potrošnje vampirske energije je i korištenje prekidača na produžnim kablovima.

Oprez je potreban kod uređaja poput klasičnih TV prijemnika sa katodnom cijevi i žarnom niti kojoj je, kad se ohladi, potrebno više energije da se ponovo zagrije. Stoga takve uređaje nije potrebno stalno isključivati, dovoljno je jednom dnevno. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Hladnjak postavite na što hladnije mjesto u kući te ostavite barem 10 cm između zida i uređaja, kako ne bi došlo do pregrijavanja odnosno povećane potrošnje energije.