Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Štedna rasvjeta

Jedna od značajnih pojedinačnih stavki u potrošnji električne energije svakako je i korištenje električnih rasvjetnih tijela koja u kućanstvu troše oko 10-15% ukupne potrošnje električne energije.

/assets/images/post/738/list/thumb/stedna zarulja [Converted].jpgOdaberite štedne žarulje! Iako su u startu skuplje od običnih žarulja, štedne žarulje uslijed manje potrošnje energije zapravo štede novac. Naime, štedne žarulje troše pet puta manje energije nego slične obične žarulje.

Žarulja sa žarnom niti u vidljivu svjetlost pretvara svega 5% uložene energije, dok se ostatak pretvara u toplinsku energiju, a vijek trajanja im je otprilike 1000 radnih sati. Trajanje štedne žarulje je osam puta dulje od obične žarulje sa žarnom niti. 

Potrošnja se kod osvjetljenja određuje na osnovu snage žarulje (lampe) i duljine vremena koje svijetli. 

/assets/images/post/738/list/thumb/zarulja sa zarnom niti.jpg

Zamijene li se obične žarulje sa žarnom niti štednim žaruljama na mjestima gdje su inače duže vremena uključene (npr. dnevna soba), štedne žarulje se vrlo brzo ''isplate" zahvaljujući ostvarenim uštedama. Npr. ako se jedna žarulja sa žarnom niti od 100W zamijeni odgovarajućom štednom žaruljom od 20 W, a uz pretpostavku da je ista uključena 5 sati dnevno, godišnje je moguće uštedjeti oko 100 kn. Stoga, ukoliko je nužno, preporuča se žarulje sa žarnom niti postaviti samo na mjestima gdje žarulje nikada nije dugo uključena, kao što su podrum ili toalet.

Jedna od najboljih štednih žarulja je fluorokompaktna koja je četiri puta energetski efikasnija od klasične električne žarulje, a osigurava isti nivo osvjetljenja. 

/assets/images/post/738/list/thumb/stedna zarulja.jpg

Rasvjetu ne treba ostavljati uključenu kada za to nema potrebe. Kako bi se spriječilo nepotrebno ostavljanje uključene rasvjete npr. u podrumima i garažama, najefikasnije je postaviti automatski prekidač koji će žarulju nakon nekog vremena sam isključiti.

Postavite detektore pokreta u vaše dvorište i ispred ulaznih vrata, koji će se brinuti da vanjsko svjetlo bude uključeno samo kada je netko u blizini.

/assets/images/post/738/list/thumb/stan_dnevna svjetlost.jpg

Prilikom uređenja interijera, uzmite u obzir da svjetlija unurašnjost može optimalno osvijetliti prostoriju s manjom jačinom svjetlosti jer svjetliji zidovi i namještaj reflektiraju svjetlost bolje od tamnije obojanih zidova. 

Stan je najbolje urediti tako da u njega preko dana ulazi dovoljno dnevnog svjetla do mjesta gdje se čita ili piše. Dnevno svjetlo ne samo da je besplatno, nego i manje opterećuje oči.

Nije svejedno koje štedne žarulje odlučite kupiti. Preporučamo kupnja štednih žarulja renomiranih proizvođača i višeg energetskog razreda koje dolaze s garancijom i mogućnošću zamjene u razumnom roku. Jeftinije štedne žarulje, naime, često imaju znatno kraći životni vijek, a kako s njima ne dolazi garancija, nema ni mogućnosti zamjene ako se dogodi da im životni vijek bude smiješno kratak.

 

ZAŠTO ODABRATI ŠTEDNE ŽARULJE?

/assets/images/post/738/list/thumb/choose saving bulb.jpgPrilikom razmišljanja o kupnji štednih žarulja, najveći problem za kupca jest činjenica da je početna cijena štedne žarulje mnogo viša od cijene obične žarulje. Dok je cijena štedne žarulje renomiranih proizvođača 50ak i više kn, obične žarulje sa žarnom niti koštaju manje od 10 kn. No, ono što se u prvom trenutku često zaboravlja jest da štedne žarulje za istu snagu troše četiri do pet puta manje električne energije te imaju i do deset puta dulji radni vijek. 

Primjer:

U kućanstvu je žarulja u dnevnom boravku uključena prosječno 5 h dnevno. Uzme li se u obzir jedinstvena tarifa naplate električne energije tijekom cijelog dana, obična žarulja snage 100 W će godišnje potrošiti oko 182 kWh ili uz jedinstvenu cijenu kWh od 0,74 kn (plavi tarifni model HEP-a) struje u vrijednosti 135 kn. S druge strane, tipična štedna žarulja koja daje istu razinu svjetlosti uz realnu snagu 23 W potrošit će oko 42 kWh električne energije u vrijednosti od 31 kn. Pogledamo li razliku u cijeni i postignutu uštedu, kupnja štedne žarulje se u odnosu na običnu žarulju isplati za manje od godinu dana, a kako je životni vijek u ovom primjeru veći od četiri godine, u preostalom životnom vijeku ta žarulja ostvaruje stvarnu uštedu električne energije u vrijednosti od 455 kuna. S druge strane, treba uzeti u obzir da se unutar životnog vijeka štedne žarulje mora promijeniti više žarulja sa žarnom niti. što ukupno uštedu podiže za još dvadesetak kuna, kolika je cijena dodatnih žarulja sa žarnom niti koje bismo trebali kupiti ako ne koristimo štednu žarulju. 

Prednosti korištenja štednih žarulja već su postale tema i u političkim krugovima, pa je, primjerice, Australija već do 2010. godine zabranila i iz upotrebe izbacila klasične žarulje sa žarnom niti. Europska komisija je također odlučila uvesti Uredbu o preusmjeravanju sa žarulja s žarnom niti na učinkovitije žarulje u okviru Direktive 2005/32/EC o Ekodizajnu (točnije Direktive o okvirima postavljanja zahtjeva ekodizajna za energetski srodne proizvode). Prema navedenoj Uredbi, u periodu od 2009. do 2012. godine postupno nastupa potpuna zabrana proizvodnje i prodaje energetski neučinkovitih žarulja,  sa ciljem uštede energije te smanjenja emisija stakleničkih plinova. U zemljama EU je već stupila na snagu zabrana proizvodnje žarulja sa žarnom niti jačine 100 W, 75W i 60W.

/assets/images/post/738/list/thumb/zarulje.PNG

 

LED RASVJETA

/assets/images/post/738/list/thumb/LED zarulja_Osram.jpgLED žarulje (engl. light-emitting diode) imaju značajno dulji vijek trajanja od fluokompaktnih žarulja  - čak od 50 do 100 tisuća sati rada te predstavljaju najnoviju generaciju efikasne rasvjete. Odlikuju se izrazito niskom električnom snagom (2 do 10 vata) uz svjetlosnu iskoristivost od 140 lumena po vatu, što je u nekim slučajevima trostruko manja snaga (a samim time i potrošnja) od štednih žarulja. Još jedna od prednosti LED žarulja je njihova konstrukcija koja ih čini vrlo izdržljivima što se tiče mehaničkih oštećenja, a ne sadrže ni živu što ih čini i sigurnijima za upotrebu. Sukladno sa svojstvima, LED žarulje trenutno predstavljaju najskuplju početnu investiciju i još nisu u toliko širokoj upotrebi kao što je slučaj sa štednim žaruljama, no uzme li se u obzir značajno dulji vijek trajanja te niža potrošnja električne energije sasvim sigurno predstavljaju blisku budućnost efikasne rasvjete.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Instaliranjem elektronskih razdjelnika toplinske energije moguće je individualno mjeriti potrošnju toplinske energije po stanovima, čime se omogućuje potrošačima da plaćaju onoliko energije koliko i potroše.