Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Štednjaci

/assets/images/post/802/list/thumb/stednjak.pngPrilikom odabira štednjaka, kupite onaj koji ima mogućnost kuhanja i na plin, bez obzira da li imate gradski plin ili trebate kupiti bocu plina. Plin je ekološki prihvatljiviji energent od električne energije, a vrijeme kuhanja i lakoća reguliranja temperature je puno brža. 

Pažljivo pročitajte upute proizvođača kako koristiti uređaj, jer ćete vrlo često pronaći upute kako uređaj možete koristiti najučinkovitije. 

Prilikom kuhanja koristite minimalnu jačinu grijanja koja vam je potrebna. Kad je voda jednom prokuhala, smanjite jačinu grijanja na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom jačinom nećete postići da vaša hrana bude brže skuhana, već će samo voda brže ispariti.

Prilagodite posuđe količini hrane koju kuhate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi znači gubitak energije. Također, prilikom pripreme kave i čaja zagrijavajte samo potrebnu količinu vode.

/assets/images/post/802/list/thumb/pari se iz lonca.jpg

Uvijek stavljajte poklopce na posude u kojima se kuha – na taj se način toplina dulje zadržava u posudi i smanjuje kondenzacija pare po kuhinji. Kuhajući s poklopcem možete uštedjeti i do 20% energije za kuhanje!

Provjerite da li je dno posuda u kojima kuhate glatko i ravno. Hrana će se brže skuhati ako posuda prianja bolje na grijaćoj ploči štednjaka.

/assets/images/post/802/list/thumb/kucanski_uredjaji-pravilno_koristenje_kucanskih_uredaja_20.png

Prilikom kuhanja na plinskom štednjaku, pripazite da plamen ne bude prejak i da ne kruži oko posude. To ne samo da je opasno, već i dodatno rasipa energiju.

Uvijek koristite veličinom optimalnu grijaču ploču za odabranu posudu.

/assets/images/post/802/list/thumb/staklokeramicka ploca.jpg

Staklokeramičke grijaće ploče vrlo precizno usmjeravaju toplinsku energiju na samo dno posude, pa su stoga učinkovitija od klasičnih grijaćih ploča. 

Isključite grijaće tijelo par minuta prije nego što mislite da je jelo gotovo, jer će grijače tijelo zadržati visoku temperaturu, a hrana će se nastaviti kuhati. 

Kod pečenja su posebno učinkovite pećnice s ventilatorom koje mogu uštedjeti od 10-15 % energije.

/assets/images/post/802/list/thumb/pecnica.jpgSamo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice na željenu temperaturu. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrijavanja pećnica troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi tijekom godine može doprinijeti povećanju vaših godišnjih računa za struju.

Vrata pećnice držite otvorena što kraće jer se pri svakom otvaranju izgubi oko 20% topline.

Pećnicu možete isključiti i 10 minuta prije kraja pečenja jer pećnica duže zadržava toplinu, a uštedjeti će te električnu energiju.

Zaprljane pećnice troše više energije, stoga ih redovito čistite i održavajte prema preporukama proizvođača.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Priključite li perilicu posuđa na priključak s toplom vodom umjesto hladnom, moguće je ostvariti dodatne uštede jer se najveći dio energije troši na zagrijavanje vode.