Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Sustavi za inteligentno upravljanje

Inteligentni upravljački sustavi u kućanstvima mogu doprinijeti uštedama u sustavu grijanja i do 30%, dok uštede električne energije mogu biti i do 5%.

/assets/images/post/812/list/thumb/pametna kuca.jpgInteligentna ili pametna kuća je kuća koja ima ugrađeni centralni upravljački sustav. Takav sustav je u mogućnosti integrirati više sustava (grijanje, potrošna topla voda, hlađenje, rasvjeta, sigurnost). Jedna od bitnih funkcija takvog sustava je i optimiziranje potrošnje energije u kući. 

Sustav može regulirati temperature u svim prostorijama u kući prema zadanom režimu rada bilo da se radi o zimi ili ljetu, može kontrolirati rasvjetu u pojedinim prostorijama, uključivanje ili isključivanje električnih potrošača, sustav ventilacije, vanjske žaluzije, te sigurnosni protupožarni sustav.

CENTRALNI SUSTAV NUDI SLJEDEĆE MOGUĆNOSTI:

 • Regulacija sustava grijanja prema korištenju i individualnim željama - regulirati se može temperatura svake prostorije posebno
 • Ozračivanje prostorije (CO2 senzor) -  ovisno o kvaliteti zraka, otvaraju i/ili zatvaraju se prozori te prema potrebi uključuje ventilator
 • Rolete i žaluzine se mogu podižu/spuštaju prema svjetlosti ili po potrebi
 • Rasvjeta -  postoje senzori detekcije prisutnosti, ali i mogućnost regulacije prema željama, potrebama i dnevnoj svjetlosti u prostoriji
 • Upravljanje kućanskim uređajima na daljinu (preko mobitela i sl.)
 • Upozoravanje ukoliko ste prije izlaska ili spavanja ostavili otvoren prozor, vrata ili garažna vrata
 • Nadzorna funkcija i alarm
 • Upravljanje za vrijeme godišnjeg odmora - spuštanjem i dizanjem roleta, te paljenjem i gašenjem svjetla stvara dojam da je netko u kući,
 • Vremensko upravljanje - rasvjeta, grijanje, žaluzine i kućanski uređaji mogu se uključivati/isključivati  preko vremenskog upravljanja, a kućanski uređaji koji su veliki potrošaći energije se automatski uključuju u vrijeme jeftinijie tarife
 • Upravljanje ključem - okretanjem ključa u bravi i napuštanjem kuće, aktivira se alarm i definirane utičnice se isključuju i/ili uključuju
 

INTELIGENTNE ZGRADE

/assets/images/post/812/list/thumb/sustavi_za_inteligentno_upravljanje_1.pngCilj inteligentne zgrade je povećanje sigurnosti, udobnosti i ekonomičnosti u kućanstvima jer svatko od nas teži kvaliteti življenja. U današnje vrijeme novih tehnologija, pametna gradnja uz pomoć kompjutorskog sustava osigurava korisnicima lagodniji život. 

Mogućnosti su brojne, komfor i ekonomičnost mogu se osigurati npr. uključivanjem grijanja 15 minuta prije dolaska s posla s veće udaljenosti ili prije buđenja programiranjem kućanskih aparata i sigurnosnih sustava. Također, mobitelom je moguće dojaviti uključivanje grijanja ili hlađenja, regulirati grijanje prema noćnom ili dnevnom režimu rada, prema vremenu ili prema željenoj temperaturi, unutarnjoj ili vanjskoj. Moguće je upravljanje rasvjetom, pa čak i provjeriti stanje namirnica u hladnjaku. Moguće je uspostaviti različite modalitete rada: npr. jutro, večer, noć... koji će prema vremenu ili ručnom odabiru automatski prilagoditi grijanje, jakost rasvjete, uključiti/isključiti određene uređaje ili rasvjetu... 

Sa stanovišta uštede toplinske energije, posebno je efikasan sustav elektromotora na prozorima, roletama i zavjesama koji u slučaju otvaranja prozora u ljetnim mjesecima automatski gase klima uređaj kako ne bi bespotrebno radio i trošio struju.

Dom je moguće osigurati zaštitom od požara, poplave, curenja plina i to jednostavnom dojavom na mobitel. 

Ovisno o željama korisnika, moguća je ugradnja osnovne verzije i usluga, ali i nadogradnja kojom ih se može unaprijediti.

/assets/images/post/812/list/thumb/home.automation.1.jpgUpravljanje sustavom se vrši centralnim zaslonom osjetljivim na dodir (touch screen monitor), raznim tipkalima, senzorima, daljinskim upravljačima i mobitelom. Sustavom upravlja software koji je jednostavan za upotrebu i programiranje tako da odgovara našim specifičnim zahtjevima.

Ugradnja ovakvog sustava je pogodnija za kuće ili zgrade u izgradnji, ali je isplativa ugradnja i u već postojeće objekte. U slučaju da su kućanski aparati relativno novi, sustav se može aplicirati i na njih.

Cijena uvođenja sustava inteligentne zgrade kreće se od 7.500 kn za osnovni model do 75.000 kn za napredni sustav. Za stambeni prostor od 150 m2 na području grada Zagreba, cijena ugradnje sustava se kreće oko 50.000 kn.

 

INTELIGENTNO UPRAVLJANJE RASVJETOM

Jedna od mjera koja se može primijeniti kako bi se poboljšala energetska efikasnost sustava rasvjete je i primjena inteligentnih elemenata upravljanja rasvjetom. Zahvaljujući razvoju elektronike i senzora, moguće je primijeniti različite oblike upravljanja, a neki od najčešćih su putem detekcije dnevnog svjetla, detekcije pokreta te prisutnosti u prostoriji.

/assets/images/post/812/list/thumb/senzor dnevne svjetlosti.jpgDetekcijom i mjerenjem razine dnevnog svjetla te gašenjem ili smanjenjem razine osvjetljenja u prostoriji moguće je postići odgovarajuću razinu svjetlosti po danu bez nepotrebnog rasipanja električne energije. Senzor sustava upravljanja mjeri razinu dnevnog svjetla te ovisno o razini uključuje i prilagođava razinu svjetlosti ili isključuje rasvjetna tijela.

/assets/images/post/812/list/thumb/detektor pokreta.jpgDetektori pokreta najčešće se koriste za vanjsku rasvjetu noću. Kad registriraju pokret, aktiviraju vremensku kontrolu osvjetljenja koja određeni vremenski period drži rasvjetu upaljenom. U kombinaciji s detektorima dnevnog svjetla, moguće je postići energetski učinkovito upravljanje vanjskom rasvjetom tako da se ona automatski pali samo noću i samo kad je registrirana prisutnost osobe. Osim za vanjsku rasvjetu, detektori pokreta mogu se koristiti i u rijetko korištenim prostorijama kao što su podrumi, stubišta ili spremišta.

/assets/images/post/812/list/thumb/detektor prisutnosti.jpgSenzori prisutnosti postoje u infracrvenoj i ultrazvučnoj izvedbi i njihova svrha je detektirati prisutnost osoba u prostoriji i tome prilagoditi razinu osvjetljenja. Infracrveni senzori pogodni su za otvorenije prostorije, dok su ultrazvučni senzori prisutnosti pogodni u prostorijama s pregradama i sličnim objektima koji se mogu pokazati kao smetnja infracrvenom senzoru. Također, senzore prisutnosti moguće je pronaći u integriranoj izvedbi s infracrvenim i ultrazvučnim senzorom te relejom koji upravlja svijetlom u prostoriji.

Dakako, sustav upravljanja rasvjetom moguće je izvesti tako da kombinira i sve ovdje opisane elemente, a sve sa ciljem inteligentnog upravljanja rasvjetom u kućanstvu kako bi se smanjilo nepotrebno rasipanje električne energije i povećao komfor stanovanja. 

 

SENZORI OTVORENOSTI PROZORA

Koliko puta vam se dogodilo da ste ostavili otvoren prozor kad ste izlazili iz kuće? U boljem ste slučaju prozračili prostor, a u gorem pretjerano rashladili ili zagrijali prostor. Otvoren prozor može predstavljati i sigurnosni problem, posebice u prizemlju ili nižim katovima koji su dostupni provalnicima. Tom problemu može se doskočiti ugradnjom senzora otvorenosti prozora koji se može povezati sa upravljanjem sustava grijanja i hlađenja, kao i na alarmni sustav kojem dojavljuje je li prozor ostao otvoren ili ne.

/assets/images/post/812/list/thumb/sezor_prozor.jpgSenzor otvorenosti prozora ili vrata povezuje se direktno s kontrolom sustava grijanja/hlađenja i isključuje sustav kada netko otvori prozor ili vrata ili ih ostavi otvorene dulje od zadanog perioda. Na taj način isključuje se sustav grijanja kad otvorenim prozorom u zimskom periodu dopuštamo ulaz svježeg hladnog zraka te se sprječava rasipanje topline u okoliš. Kad zaključimo da je prostorija provjetrena, zatvorit ćemo prozor, a sustav grijanja će se automatski pokrenuti. Isti takav slučaj je u ljetnom periodu. Ako, s druge strane, napuštate stan, alarmni sustav vas može obavijestiti o tome da je neki od prozora ostao otvoren ili čak tu informaciju dojaviti na mobitel. 

Postoji mogućnost da se ugrade senzori koji su standardni dio i alarmnih sustava, a koji registriraju da li se netko nalazi u određenom prostoru, te ako nikoga nema da isključe ili smanje grijanje ili hlađenje. Isto tako, česte su izvedbe prozora sa senzorima koji registriraju pojavu vjetra ili kišu te automatski zatvaraju prozore i spuštaju rolete ukoliko počinje kiša ili nailazi oluja koji mogu raditi neovisno o centralnom sustavu grijanja. 

Ugradnjom elemenata inteligentnog upravljanja u sustav grijanja i hlađenja postiže se racionalnije korištenje sustava i energetske uštede. Znatne energetske uštede mogu se postići i u poslovnim zgradama sa centralnim sustavima grijanja i hlađenja.

 

PAMETNE ROLETE

Pametne rolete su rolete koje omogućavaju automatsko podešavanje razine svijetla u prostoriji tijekom dana. Obično se izrađuju sa dva moguća načina upravljanja: korisničkom i automatskom načinu rada.

/assets/images/post/812/list/thumb/roletne1.pngKod korisničkog načina rada obično je omogućeno automatsko upravljanje iz naslonjača uz pomoć daljinskog upravljača. Kod automatskog načina rada upravljanje se svodi na tumačenje vanjskih signala kao što je razina Sunčeva zračenja, temperatura fasade, te detekciju brzine vjetra ili kiše. 

Također, rolete se mogu spuštati i dizati u vrijeme koje korisnik odredi. Tako bi se, ovisno o vrsti signala u automatskom načinu rada rolete trebale po zimi spustiti po noći (uštede i do 10%) , dok bi se danju na temelju razine dnevnog svijetla podizale ovisno o razini svijetla, dok bi ljeti upravljanje trebalo biti izvedeno tako da se danju spuste (čime se temperatura u prostoru može smanjiti i za 6-8º C), a noću podignu kako bi se omogućilo prozračivanje prostorije.

Isto tako, postoje izvedbe roleta koje na temelju brzine vjetra detektiraju dolazak oluje i automatski spuštaju rolete.

Samo dizanje i spuštanje roleta obično omogućavaju električni motori, kojima se upravlja uz pomoć sustava automatizacije.

Cijena sustava nije jedinstvena, već ovisi o njegovoj kompleksnosti (broju i vrstama senzora i mogućnostima upravljanja), broju prozora na kojima je moguće automatsko upravljanje te o vrsti roleta koje su primijenjene.

Osim pojedinačne instalacije, sustav upravljanja roletama može biti i dio sustava inteligentne kuće u kojoj je moguće upravljati i rasvjetom, otvaranjem i zatvaranjem prozora, pojedinim kućanskim aparatima te alarmnim sustavom.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
 • Kod kuhanja koristite minimalnu potrebnu snagu. Kad voda proključa, smanjite snagu grijaće ploče na najnižu moguću da zadržite ključanje. S većom snagom nećete postići brže kuhanje već će samo voda brže ispariti.