Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Dizalice topline

Ukoliko nemate mogućnosti ugraditi sustav grijanja s biomasom i solarnim kolektorima ili plinsko centralno grijanje, te Vam je električna energija jedini dostupni energent preporuka je da ugradite dizalicu topline. Dizalica topline u mogućnosti je energiju zemlje, vode ili zraka pretvoriti u iskoristivu toplinu, pritom trošeći približno 2,5 - 4 puta manje električne energije nego električni radijatori ili peći za istu dovedenu toplinu.

Orijentacijske vrijednosti potrošnje električne energije u dizalicama topline

/assets/images/post/622/list/thumb/dizalice topline tablica.PNG

U kontinentalnom dijelu Hrvatske zbog niskih vanjskih temperatura u zimskom periodu, učinkovitost sustava će biti niža.

/assets/images/post/622/list/thumb/dizalice_topline_1.pngUređaji niže kvalitete ne mogu zagrijati prostor kada je vanjska temperatura ispod nule, stoga treba odabrati dizalicu topline s inverterom koje mogu zagrijati kuću i pri vanjskim temperaturama od -15oC.

Isti uređaj možete koristiti u ljetnom periodu za hlađenje, pri čemu treba paziti pri odabiru kapaciteta uređaja s obzirom na rashladni ili ogrjevni učin koji uređaj treba pokriti. Predimenzionirana oprema može smanjiti toplinski ugođaj i dodatnu buku u prostoru. Životni vijek uređaja se smanjuje zbog učestalog paljenja i gašenja.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Troškovi za grijanje čine i do ¾ troškova za energente. Smanjite li temperaturu u prostoru za samo 1°C, godišnje možete uštediti 3-5% energije za grijanje.