Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Priprema potrošne tople vode

/assets/images/post/706/list/thumb/PTV.jpgProsječni građanin potroši dnevno oko 200-300 litara pitke vode, od čega u prosjeku od 40 do 80 litara otpada na potrošnu toplu vodu temperature od 40°C do 60°C, koja se uglavnom koristi za održavanje osobne higijene i pranje posuđa. 

Na pripremu potrošne tople vode (PTV) u prosječnom kućanstvu u kontinentalnom dijelu RH otpada otprilike 20% ukupne godišnje potrošnje toplinske energije, dok se ostatak troši na grijanje prostora (oko 73%) i kuhanje (oko 7%). U primorskim dijelovima, udio energije za pripremu PTV-a još je i veći. U sezoni bez grijanja, priprema potrošne tople vode predstavlja pojedinačno najveći izdatak za energiju jednog kućanstva, bez obzira koji se energent koristi. Učinkovita priprema i korištenje potrošne tople vode može stoga znatno utjecati na smanjenje ukupnih troškova za energiju u kućanstvu.

 

Sustavi pripreme potrošne tople vode

 

Spremnici potrošne tople vode

/assets/images/post/706/list/thumb/water tank.jpgSpremnik tople vode važan je dio sustava pripreme potrošne tople vode. Zadatak spremnika je akumulacija topline potrebna da se osigura dovoljna količina tople vode te akumulacija topline onih energetskih izvora koji se mijenjaju s vremenom kao na primjer sunčeva energija.

Veličina spremnika ovisi o potrebama kućanstva za toplom vodom te vrsti energetskih izvora, a cijena se ovisno o veličini kreće od 3.500 do 8.000 HRK.

Prilikom kupnje, odaberite bojler koji ima dodatnu izolaciju radi smanjenja gubitaka topline, kao npr. poliuretansku toplinsku izolaciju debljine 100 mm.

Ukoliko nije tvornički izoliran spremnik s toplom vodom potrebno je adekvatno izolirati, kao i cijevi do potrošnih mjesta.

Prilikom instalacije novog spremnika ili kotla, poželjno je da se postavi što bliže mjestu potrošnje tople vode kako bi se smanjili gubici kroz cijevi. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradite fotonaponske kolektore koji proizvode električnu energiju pomoću sunca. Fotonaponski kolektori idealan su izvor električne energije u područjima koji nemaju osigurano napajanje iz elektrodistribucijske mreže.