Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Priprema PTV električnom energijom

Potrošna topla voda se u velikom dijelu Hrvatske gdje nije dostupan plin zagrijava električnom energijom pri čemu se koriste električni protočni ili akumulacijski bojleri.

Pri odabiru električnog bojlera, slijedite upute proizvođača i odaberite onaj koji odgovara broju članova u vašoj obitelji, odnosno prosječnoj dnevnoj potrošnji. Odaberite bojler koji ima dodatnu izolaciju radi smanjenja gubitaka topline, kao npr. poliuretansku toplinsku izolaciju debljine 100 mm.

Ukoliko nije tvornički izoliran, spremnik s toplom vodom obavezno izolirajte, kao i cijevi do potrošnih mjesta.

/assets/images/post/707/list/thumb/opsirnije_priprema_ptv_el_energijom_1.pngPrilikom instalacije novog spremnika tople vode i/ili kotla bilo bi poželjno da je on što bliže mjestu potrošnje tople vode kako bi se smanjili gubici kroz cijevi. 

Savjetujemo da električni bojler koristite namješten na ekonomični rad, što podrazumijeva da je temperatura vode između 55oC i 60oC. Obično se upotrebljava voda temperature 40oC, što se postiže miješanjem tople i hladne vode.

/assets/images/post/707/list/thumb/priprema_potrosne_tople_vode_2.pngRedovito čistite kamenac s grijača u bojleru. Kamenac sprječava prijelaz topline s grijača na vodu pri čemu se troši više energije za zagrijavanje iste količine vode. Moderni električni bojleri imaju ugrađene „suhe“ grijače kojima je problem stvaranja kamenca uklonjen.

Vodu zagrijavajte po noći kad je niža cijena električne energije.

Protočni bojleri se obično koriste u kupaonicama za pripremu količina vode do 12 lit/min (pri 45°C). Prednost ovakvih uređaja je niska cijena, velika efikasnost u radu, mali toplinski gubici u kratkim cjevovodima te kratko vrijeme zagrijavanja. Nedostaci su relativno velika priključna snaga (12-27 kW) (što zahtjeva trofazni priključak), te ovisno o tarifi 1,7-3,2 puta veći troškovi pripreme vode u odnosu na plinske bojlere.

/assets/images/post/707/list/thumb/bojler.jpgU akumulacijskim se bojlerima zagrijavaju veće količine tople vode koja je onda na raspolaganju u duljem vremenskom periodu na više potrošnih mjesta. Električni akumulacijski bojleri se koriste u kuhinjama (zapremina do 5-10 l) i u kupaonicama (zapremina 50-200 l). Snage grijača u akumulacijskim bojlerima su znatno niže od onih u bojlerima protočnog tipa te iznose 1,5-2,6 kW uz vrijeme zagrijavanja od 10 min do 3 sata ovisno o veličini spremnika. U odnosu na protočne bojlere topla voda je kod akumulacijskih jednoličnije temperature te je raspoloživa u kraćem vremenskom intervalu nakon otvaranja slavine. Pored niže potrebne priključne el. snage, dodatna prednost u odnosu na električne protočne bojlere leži u mogućnosti zagrijavanja vode u periodima niže tarife korištenjem vremenskih regulatora. Nedostaci su veći toplinski gubici, ograničena količina vode te je potrebno duže vremena za ponovno zagrijavanje.  

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom rada klima uređaja, pokušajte eliminirati bespotrebne toplinske izvore u prostoru kao što su rasvjeta i ostali kućanski uređaji i vodite računa o tome da ne hladite prostorije u kojima ne boravite.