Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Racionalno korištenje vode

/assets/images/post/711/list/thumb/water.jpgSvaki dan učinite nešto čime štedite vodu.

Iako ušteda možda nije velika, svaka ušteđena litra je vrijedna! Također, imajte na umu da rasipanjem vode, rasipate i energiju jer se pumpe gradskog vodovoda pokreću motorima koji troše električnu energiju.

/assets/images/post/711/list/thumb/girl.jpgKod pranja posuđa, šamponiranja, brijanja, pranja zubi ili ruku, ne puštajte vodu da stalno teče! 

Tuširajte se umjesto kupanja u kadi - potrošit ćete i do 50% manje energije i vode, pogotovo skratite li vrijeme tuširanja ispod 5 minuta.

Redovito provjeravajte slavine, crijeva i sl. kako biste ustanovili da ne kapaju i ne cure. Ako iz slavine kapne samo jedna kap svake sekunde, doći će do gubitaka vode i energije koji su dovoljni za 16 kupanja svakog mjeseca!

/assets/images/post/711/list/thumb/wc.jpg

Također, s vremena na vrijeme stavite vodotopivu boju u vodokotlić - primjetite li tragove boje u wc školjci, znači da vodokotlić ima gubitke te je potrebno ukloniti uzrok curenja. 

Instalirajte štedljive vodokotliće koji mogu školjku ispirati sa 5 umjesto 9-10 litara vode. 

Smanjenje potrošnje vode možete postići i ako ugradite perlatore na slavinama koji će omogućiti da trošite manju količinu vode.

Redovito pratite i analizirajte potrošnju vode u vašem kućanstvu, a ukoliko ga nemate, ugradite individualni vodomjer uz pomoć kojeg je moguće ostvariti značajne uštede. 

Izolirajte dovodne cijevi tople vode - time ćete uštedjeti na energiji za zagrijavanje vode, a i pri istjecanju je potrebno manje vremena odnosno vode dok iz slavine počne teći topla voda. 

/assets/images/post/711/list/thumb/voda.jpgImate li obiteljsku kuću, razmislite o prikupljanju kišnice koju ćete moći koristiti za zalijevanje biljaka, pranje automobila i sl.

Ugradite regulator tlaka za kućne vodovodne instalacije! Regulacija tlaka važna je za preventivnu zaštitu cjevovoda od pojave puknuća, ali ima učinak i na manju potrošnju vode (od 5 do 15%).

U područjima s tvrdom vodom, kamenac uzrokuje povećane troškove za energiju, razne financijske gubitke te povećanu potrošnju vode. Naslaga kamenca od 1mm na izmjenjivaču topline ili bojleru može smanjiti efikasnost uređaja za 10%, stoga bi bilo dobro takvu vodu omekšavati. Na tržištu je moguće naći ionske i elektromagnetne omekšivače vode, koji tretiraju svu vodu u kućnoj vodovodnoj instalaciji.

/assets/images/post/711/list/thumb/kapanje vode.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradbeni hladnjaci u stražnjem dijelu gdje se oslobađa toplina imaju lošiju cirkulaciju zraka te će stoga trošiti više energije za postizanje i održavanje određene temperature u hladnjaku.