Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Rolete

Koristite rolete ili sjenila na prozorima. Mudrim korištenjem roleta može se značajno uštedjeti energija.

/assets/images/post/532/list/thumb/rolete_3.pngRolete se postavljaju na vanjsku stranu prozora, te kada su spuštene štite prozore i stanarima ujedno služe kao zaštita od pogleda i svjetlosti. Sastoje se iz drvenih, plastičnih ili metalnih lamela. 

U zimskom periodu rolete i zavjese treba koristiti u noćnom periodu kako bi spriječili gubitke topline iz kuće. Neke rolete mogu smanjiti gubitke topline i za 10%.

U ljetnom periodu vanjske rolete mogu smanjiti temperaturu u prostoru i do 6-8 oC. Potreba za hlađenjem u nekim prostorijama je smanjena, dok u nekim slučajevima hlađenje uopće nije potrebno. Razlog je to što ne nastaje toplinski most, već između prozora i roleta nastaje jaki izolirani zračni jastuk, te je također spriječena i izmjena topline zračenjem između ploha u kući i okoline.

/assets/images/post/532/list/thumb/rolete_2.pngIzolirajte kutije za rolete. Kutije za rolete su potencijalna mjesta za velike gubitke topline, stoga ih je potrebno adekvatno izolirati.

Rolete su također najbolja zaštita od vremenskih utjecaja (kiše, snjega, vjetra). One od aluminija sa izoliranom pjenom također snižavaju i razinu buke. Mogu imati ugrađenu sigurnosnu mrežu protiv insekata, te po želji i sigurnosni paket protiv provalnika, te čak i programirani vremenski prekidač koji otvara i zatvara vaše rolete kad god poželite i u nejednakim intervalima, a nazivaju se pametne rolete.


Pametne rolete su rolete koje omogućavaju automatsko podešavanje razine svijetla u prostoriji tijekom dana. Obično se izrađuju sa dva moguća načina upravljanja: korisničkom i automatskom načinu rada.

/assets/images/post/532/list/thumb/automated blinds.jpgKod korisničkog načina rada obično je omogućeno automatsko upravljanje iz naslonjača uz pomoć daljinskog upravljača. Kod automatskog načina rada upravljanje se svodi na tumačenje vanjskih signala kao što je razina Sunčeva zračenja, temperatura fasade, te detekciju brzine vjetra ili kiše. Također, rolete se mogu spuštati i dizati u vrijeme koje korisnik odredi. Tako bi se, ovisno o vrsti signala u automatskom načinu rada rolete trebale po zimi spustiti po noći (uštede i do 10%) , dok bi se danju na temelju razine dnevnog svijetla podizale ovisno o razini svijetla, dok bi ljeti upravljanje trebalo biti izvedeno tako da se danju spuste (čime se temperatura u prostoru može smanjiti i za 6-8º C), a noću podignu kako bi se omogućilo prozračivanje prostorije. Isto tako, postoje izvedbe roleta koje na temelju brzine vjetra detektiraju nailazak oluje i automatski spuštaju rolete.

Samo dizanje i spuštanje roleta obično omogućavaju električni motori, kojima se upravlja uz pomoć sustava automatizacije. Cijena sustava nije jedinstvena, već ovisi o njegovoj kompleksnosti (broju i vrstama senzora i mogućnostima upravljanja), broju prozora na kojima je moguće automatsko upravljanje te o vrsti roleta koje su primijenjene.

Osim pojedinačne instalacije, sustav upravljanja roletama može biti i dio sustava inteligentne kuće u kojoj je moguće upravljati i rasvjetom, otvaranjem i zatvaranjem prozora, pojedinim kućanskim aparatima te alarmnim sustavom.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.