Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Hlađenje uz pomoć klima uređaja

/assets/images/post/670/list/thumb/klima [Converted].jpgSvjedoci smo da su zadnjih godina promjene u temperaturama sve češće, kao i temperaturni ekstremi tijekom ljeta, pa nam zbog visokih temperatura gotovo nije moguće obavljati svakodnevne poslove. S porastom standarda više nismo zadovoljni prirodnom ili prisilnom ventilacijom, pa se sve više kućanstava odlučuje na ugradnju klima uređaja tj. split jedinica za hlađenje zraka koje su najjednostavnije i najjeftinije rješenje za hlađenje naših domova, premda ne u najučinkovitije. Split klima uređaj se sastoji od jedne vanjske i jedne ili više unutarnjih jedinica. Unutar uređaja pomoću kompresora cirkulira radna tvar (freon) koja preuzima toplinu iz prostora i prenosi je u okoliš.

/assets/images/post/670/list/thumb/certifikat a.jpgPrilikom izbora klimatizacijskog uređaja, posavjetujte se sa stručnjakom i ne kupujte uređaj većeg kapaciteta nego što vam je potrebno. Na izbor kapaciteta klima uređaja utječe veličina prostora, toplinska izoliranost prostorije, broj ljudi koji borave u prostoru te količina toplinskih izvora (npr. štednjak, frižider, električni uređaji, računala...). 

Kupujete li novi klima uređaj, odaberite onaj energetskog razreda A! 

Pri kupnji klima uređaja obratite pažnju i na faktor hlađenja ili grijanja (označen s EER ili COP) koji se uglavnom kreće u granicama od 2,5 do 4. Što je taj faktor veći, uređaj je energetski povoljniji. Faktor hlađenja ili grijanja nam govori koliko puta više energije dobijemo iz uređaja od električne energije koju uređaj troši za svoj pogon.


/assets/images/post/670/list/thumb/hladjenje_stamb_prost-rashladne_jedinice_2.pngNajučinkovitiji uređaji koji se danas mogu naći na tržištu su klima uređaji s inverterom, a postižu uštede od 20 do 40% (ovisno o proizvođaču) u odnosu na klasične uređaje. Inverterski uređaji rade punom snagom do postizanja željene temperature u prostoru, a nakon toga se ne isključuju, već prilagođavaju svoj rashladni učinak tako da održavaju željenu temperaturu. Time se izbjegavaju nagle promjene u temperaturi prostora čime se povećava udobnost, a nema ni čestog paljenja i gašenja uređaja koji dodatno opterećuju strujnu mrežu.

Vanjsku jedinicu po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće ili tamo gdje je zaklonjena od direktnog sunčevog zračenja. Što je vanjska jedinica na hladnijem mjestu, učinkovitost uređaja biti će veća. 

Prilikom rada klima uređaja pokušajte eliminirati bespotrebne toplinske izvore u prostoru (kao što je rasvjeta i ostali kućanski uređaji).

Ne hladite prostorije u kojima ne boravite.

Navucite rolete kada je to moguće kako biste spriječili direktni upad sunčevog zračenja i time smanjili potrebu za hlađenjem.

Ako je hlađenje uključeno, zatvorite prozore. Ukoliko trebate provjetriti prostoriju, za to vrijeme isključite klima uređaj.

Zbog zdravstvenih razloga, razlika između vanjske i unutarnje temperature ne bi trebala biti viša od 7°C.

Postavljanje preniske temperature na regulatoru klima uređaja u ljetnom periodu nema smisla jer se zbog povećanog izdvajanja vlage iz zraka na isparivaču (unutarnjoj jedinici) troši više energije nego što je to potrebno. Kako se veliki dio energije troši na izdvajanje vlage iz zraka, kapacitet uređaja za hlađenje zraka je znatno smanjen.

Podesite temperaturu na regulatoru na 25-26°C. Za svaki °C nižu temperaturu podešenu na termostatu klimatizacijskog uređaja troši se 3 - 5% više energije!

Redovito održavajte vaš klima uređaj, mijenjajte filtere i čistite unutarnje i vanjske jedinice. Klima uređaj treba održavati ovlaštena osoba. Prije sezone hlađenja trebalo bi promijeniti zračni filter i očistiti unutarnju jedinicu, kako bi se osigurala odgovarajuća kvaliteta zraka, ali i spriječila povećanu potrošnju energije uslijed zaprljanih površina. Također treba obratiti pažnju i na čistoću vanjske jedinice.

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Stara računala ne bacajte s kućnim otpadom jer sadrže teške metale i olovo. Predajte ih tvrtkama koje prerađuju elektronički otpad.