Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Radne tvari u rashladnim uređajima

Pri odlaganju uređaja starijih od 10 godina koje sadrže radnu tvar CFC ili HCFC, nakon prestanka rada potrebno je pozvati stručnu osobu da prikupi radnu tvar jer te tvari utječu na razgradnju ozona. 

/assets/images/post/675/list/thumb/globalno zatopljenje.jpgDanas su razni rashladni kućanski uređaji (hladnjaci, ledenice i klima uređaji) znatno jeftiniji i građani ih često zamjenjuju za nove, bolje i kvalitetnije. No, rijetko tko stare uređaje odlaže na za to predviđeno mjesto već ih se baca, ne mareći pri tome kako se tako radne tvari (freoni) koje se nalaze u uređajima ispuštaju u okoliš i razgrađuju ozonski sloj koji nas štiti od štetnog UV zračenja, istovremeno pridonoseći globalnom zatopljenju. 

Bar jednom dnevno otvorite hladnjak ili uključite vaš klima uređaj, ali se malo tko od vas pita što je to u njemu što rashlađuje. 

Jedna od komponenti kružnog procesa u hladnjaku ili klima uređaju se naziva isparivač, u kojem uz pomoć topline iz okoline isparavaju radne tvari što omogućuje postizanje željene niske temperature. Problem je u tome što ne postoji idealna radna tvar koja istovremeno ne bi imala štetan utjecaj na okoliš, imala dobra termodinamička svojstva te u sigurnosnom smislu bila prihvatljiva za uporabu u kućanstvima.

/assets/images/post/675/list/thumb/molekule.jpgRadne tvari dijelimo na one koje su anorganskog (amonijak) i na one organskog podrijetla (freoni). Radne tvari iz skupina CFC (klorofluorougljici) i HCFC (klorofluorougljikovodici) u svom sastavu sadrže klor koji je glavni uzročnik razgradnje ozonskog sloja.

Temeljem Montrealskog protokola u Hrvatskoj su se radne tvari skupine CFC morale povući iz uređaja do 2010., a od 2005. se više nisu mogle kupiti niti za servisiranje. Uređaji koji sadrže radne tvari iz skupine HCFC se od 2006. ne mogu kupiti na našem tržištu, a uvoz radnih tvari za servisiranje tih uređaja će biti dozvoljen do 2015. godine. Danas se koriste ekološki prihvatljive radne tvari iz skupine HFC (fluorougljikovodici) koji u svom sastavu ne sadrže klor, te zbog toga ne utječu na razgradnju ozona. 

/assets/images/post/675/list/thumb/hladjenje_stamb_prost-radne_tvari_u_rashladnim_uredajima_1 (1).png

Radne tvari svih skupina koje se koriste u kućanskim rashladnim uređajima su staklenički plinovi, te doprinose globalnom zatopljenju. Nadalje, korištenjem ovih uređaja indirektno smo zbog potrošnje električne energije također odgovorni za emisije stakleničkih plinova. Stoga, prilikom kupnje novih uređaja, kupujte one energetskog razreda A (ili u slučaju hladnjaka A++) koji troše i do 36% manje energije od uređaja proizvedenih prije 15 godina. 

Za servis vaših uređaja, potražite stručnu pomoć servisera koji su ovlašteni od strane Ministarstva zaštite okoliša i prirode.

Umjesto da vaše stare hladnjake, ledenice ili klima uređaje iz vaših domova izbacite na ulicu prilikom odvoza glomaznog otpada, pozovite besplatni telefon 0800 444 110, čime ćete osigurati besplatan prijevoz uređaja do reciklažnog dvorišta u kojem će radne tvari iz tih uređaja biti zbrinute na propisani način. Osim besplatnog odvoza od strane ovlaštenih skupljača, EE otpad možete predati direktno u reciklažno dvorište ili sabirni centar za EE otpad.

  

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Zamjenom starog kotla na lož ulje kotlom na biomasu uštedjet ćete na troškovima energenta. Cijena biomase je oko dva puta povoljnija od cijene lož ulja.