Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Skupovi

 

Ovakvi skupovi su specifična, ali i vrlo važna događanja koja se organiziraju povremeno. Godišnji skupovi održavaju se na kraju projektne godine s ciljem da se EE timovima svih ministarstava i institucijama uključenim u Program predstave rezultati provedbe i ostvarene financijske uštede. Istovremeno predstavnicima ministarstava se predstavlja i plan aktivnosti za sljedeću projektnu godinu s ciljem postizanja novih ušteda u narednoj projektnoj godini. Polugodišnji skupovi također se organiziraju povremeno i ukoliko se ocijeni da za takvo okupljanje postoji potreba. Riječ je o skupovima koji podrazumijevaju predstavljanje rezultata i ušteda ostvarenih u razdoblju od pola godine te određivanje aktivnosti za sljedećih pola godine. 

Regionalni skupovi također spadaju u polugodišnje skupove, a organiziraju se jednom godišnje s ciljem da se institucije u sklopu ministarstava koje su raspoređene po cijeloj Hrvatskoj lakše okupe u najbližem regionalnom centru kako bi bile pravovremeno informirane o provedbi aktivnosti Programa. Preciznije rečeno, regionalni skupovi namijenjeni su svim tehničkim osobama/osoblju svih institucija koje djeluju unutar ministarstava Republike Hrvatske.

Pokretanje programa

/assets/images/post/59/list/thumb/kick off1.jpgOdluku o pokretanju programa Dovesti svoju kuću u red donijela je Vlada RH 29. svibnja 2008. godine s ciljem povećanja energetske efikasnosti u objektima u vlasništvu Republike Hrvatske te ispunjavanja obveza koje propisuju direktive Europske unije, vezane uz energetsku efikasnost u zgradarstvu. U Zagrebu 29. listopada 2008. godine, tadašnje Ministarstvo gospodarstava, rada i poduzetništva, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost službeno su pokrenuli program Dovesti svoju kuću u red. Tadašnje Ministarstvo gospodarstava, rada i poduzetništva zaduženo je za provedbu Programa, dok je izvršna agencija Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Predviđeno trajanje programa Dovesti svoju kuću u red je pet godina, a ukupni proračun je oko 47 milijuna kuna koje osigurava Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Prvi godišnji skup

/assets/images/post/59/list/thumb/prvi godišnji skup.JPGOdržan je 10. studenog 2009. g. u Ogulinu (radni dio), a uključivao je i obilazak kogeneracijskog sustava i pogona za proizvodnju peleta u Perušiću. Tema ovog skupa bila je biomasa.

Polugodišnji skup/assets/images/post/59/list/thumb/polugodišnjica zabok.JPG

Održan je 4. svibnja 2010. g. u Zaboku (radni dio), a uključivao je: razgledavanje nacionalnog EE Info centra u Zelinskoj ul. u Zagrebu, konferenciju za medije u Psihijatrijskoj bolnici Vrapče povodom puštanja u rad EE vanjske rasvjete u okrugu bolnice te obilazak proizvodnog pogona tvrtke „Dekor“ – tvornica rasvjete. Tema ovog skupa bila je električna energija i rasvjeta.

 

Drugi godišnji skup

/assets/images/post/59/list/thumb/drugi god skup.jpgOdržan je 10. studenog 2010. g. u Kaznionici Lepoglava gdje je bio predstavljen pilot projekt sustava daljinskog očitanja potrošnje energije, nova verzija ISGE-a (Informacijskog sustava za gospodarenje energijom), koncept zelene javne nabave te postignuti rezultati po ministarstvima za prethodnu projektnu godinu.

Kako je tematsko obilježje druge godišnjice bila solarna energija posjetili smo tvrtku „Energy PLUS“ d.o.o. sa sjedištem u Ludbregu koja se bavi proizvodnjom fotonaponskih solarnih sustava i vjetrogeneratora. 

/assets/images/post/59/list/thumb/regionalni skup.pngPolugodišnji skupovi – četiri regionalna skupa: Zagreb, Split, Osijek i Rijeka. 

Na ovim skupovima predstavili smo novu verziju računalnog programa – Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) tehničkim osobama svih ministarstava. Sve informacije s ovih skupova imaju za cilj provođenje sustavnog i kontinuiranog gospodarenja energijom u objektima svih ministarstava na području cijele Hrvatske.


Treći godišnji skup 

/assets/images/post/59/list/thumb/treci god skup.jpgOdržan je 10. i 11. studenog 2011. g u Edukacijskom centru Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu, pokraj Pule (radni dio), a uključivao je sljedeće teme: prezentaciju rezultata Programa za treću projektnu godinu, izradu Programa EnU, energetske preglede, detaljne investicijske studije, izradu projekata i certificiranje zgrada, te predstavljanje računalnog programa za izdavanje i arhiviranje energetskih certifikata. U sklopu godišnjice posjetili smo tvrtku „Solaris“ u Novigradu gdje je bio organiziran obilazak proizvodnog pogona fotonaponskih sustava, te smo obišli isti takav sustav i u Gradskom poglavarstvu u Rijeci. Teme ovog skupa bile su: izrada Programa energetske učinkovitosti, studije i projekti te fotonaponski sustavi. /assets/images/post/59/list/thumb/3 godišnjica 2 slika.jpg

Najvažnije zaključke provedenih skupova možete pronaći ovdje.

 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Rezultati HIO programa
  • image
    Do kraja 10.2011. godine, “mjere bez investiranja” osigurale su uštede od 5.650.000 kn (oko 2 milijuna kn godišnje) u okviru ukupno realiziranih ušteda u iznosu od 21.300.000 kn.
Najava događanja