Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Što su EE info točke?

Info točke za energetsku efikasnost - EE info točke su lokacije na kojima se građani mogu dodatno informirati o energetskoj efikasnosti, uspostavljaju se u suradnji s gradovima odnosno županijama, a razlikuju se prema dostupnim mogućnostima informiranja. U formiranju EE info točaka surađujemo i sa tvrtkama – partnerima projekta (EE pool), a glavni je cilj omogućiti što više kvalitetnih informacija građanima i to na lokalnoj razni, kako bi gradili/renovirali svoje objekte na enegertski efikasan način te što efikasnije koristili energiju u kućanstvu. Pritom je važno istaknuti sustavan pristup odnosno korištenje više energetski efikasnih proizvoda kako bi učinak bio što značajniji (npr. bitno je uz sustav grijanja voditi računa i o toplinskoj izolaciji objekta te postavljenoj stolariji, kako bi se smanjili toplinski gubitci objekta). Na ovaj način, ne samo što se potiče energetska efikasnost kućanstava već i razvoj i transformacija tržišta EE proizvoda, što naposlijetku može rezultirati još kvalitetnijom ponudom te većim brojem zelenih radnih mjesta.   

 

EE info ured

/assets/images/post/37/list/thumb/Ivan Cupic, Biograd na moru.jpgEE info uredi obično se nalaze u gradskoj/županijskoj upravi, te su u određenom radnom vremenu otvoreni za upite građana na koje odgovaraju educirani EE savjetnici. Osim informiranja, edukacije i besplatnog savjetovanja, građani u EE info uredu mogu pogledati i makete odnosno brošure raznih EE proizvoda te dobiti i informativno-edukativne brošure EE projekta (200 EE savjeta, Prihvatite izazov težak 1 tonu CO2). 

 

EE info galerija


/assets/images/post/37/list/thumb/galerija.JPGUz EE info ured obično se nalazi i EE info galerija koja uključuje sedam informativnih plakata o načinima uštede energije u kućanstvu te savjetima o energetski efikasnoj gradnji, kao i plakat o aktivnostima Grada/Županije u kojoj se nalazi (odrađeni projekti, ostvarene uštede, planirani projekti). U EE info galeriji, građanima su dostupne brošure 200 EE savjeta i Prihvatite izazov težak 1 tonu CO2

 

EE info kutak


/assets/images/post/37/list/thumb/P1200182.JPGEE info kutak
predstavlja simulaciju EE kuće sa efikasnim građevinskim materijalom, pravilno postavljenom izolacijom te energetski efikasnom stolarijom i krovištem. Osim gradnje, u kutku se mogu pronaći i solarni, fotonaponski te ostali energetski efikasni sustavi grijanja/hlađenja kao i A+ kućanski uređaji. Uz uređaje, na raspolaganju su informativne brošure kako izloženih uređaja, tako i 200 EE savjeta i Prihvatite izazov težak 1 tonu CO2.

 

EE info centar

/assets/images/post/37/list/thumb/EEIC ZŽ.JPG

EE info centri su najopsežnije info točke, koje objedinjuju funkcije info ureda i info kutka – u njima su izloženi energetski efikasni proizvodi i sustavi tvrtki partnera, po mogućnosti su u neki od EE sustava i u funkciji te je dostupno besplatno savjetovanje građana od strane energetskih savjetnika.

 

 

EE info pano

/assets/images/post/37/list/thumb/info pano.JPGEE info panoi (dvostrani komunikacijski citylight sustavi) postavljaju se na frekventna mjesta na javnim gradskim površinama, a sadrže savjete o energetskoj efikasnosti te informacije o provedbi SGE projekta u gradu/županiji. 

 
 
 


 

EE info pult/assets/images/post/37/list/thumb/EE info pult.JPG

EE info pult namijenjen informiranju građana o energetskoj efikasnosti i energetski efikasnim proizvodima koji se mogu primijeniti u kućanstvu. EE info pult sadrži besplatne brošure Prihvatite izazov težak 1 tonu i 200 EE savjeta sa savjetima primjenjivima u vlastitom kućanstvu, koji opisuju kako efikasnije koristiti energiju, živjeti kvalitetnije i plaćati manje.Zelena knjižnica energetske efikasnosti

Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK) je mjesto, odnosno, polica koja na jednom mjestu obuhvaća sve stručne publikacije i brošure objavljene u sklopu provedbe EE projekta, a čini ih dostupnima i u fizičkom obliku, svim zainteresiranima za povećanje energetske efikasnosti kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije. 
/assets/images/post/37/list/thumb/Zeek foto.JPG

Cilj otvaranja Zelene knjižnice energetske efikasnosti je učiniti stručne publikacije dostupnijima stručnjacima, pripadnicima akademske zajednice, studentima i građanima te i na taj način potaknuti povećanje odgovorno ponašanje pri upotrebi energije kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije. 

Polica se donira zajedno s tri kompleta svih publikacija te ne zahtijeva nikakva financijska sredstva unutar knjižnice u koju se postavlja.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Standardna temperatura čuvanja zamrznute hrane je -18°C, a podesite li temperaturu za 1°C niže, možete povećati potrošnju energije i do 5%.