Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Informiranje i edukacija građana

/assets/images/post/11/list/thumb/energy-efficient-homes.jpg

S obzirom da je sektor stanovanja odgovoran za 30% potrošnje energije u Hrvatskoj, nije zanemariv utjecaj koji primjenom EE mjera u svojim domovima mogu ostvariti građani u smanjenju potrošnje energije te naposljetku i smanjenju emisije stakleničkih plinova u atmosferu. Naime, svaki hrvatski građanin godišnje proizvede 6 tona stakleničkih plinova. Kroz jednostavne mjere promjene ponašanja pri upotrebi energije, mudrim odabirom energetski efikasnih uređaja i modernih tehnologija dostupnih na tržištu, građani mogu uštedjeti i do 3500 kn na troškovima za režije, ali i smanjiti emisiju stakleničkih plinova za jednu tonu. 

Sa ciljem informiranja i edukacije građana, u sklopu EE projekta provedena je informativno-edukativna nacionalna medijska kampanja, a za upite građana su uspostavljeni besplatan telefon 0800 200 170 kao i informativna web-stranica te Facebook profil Gašpara Energetića, zaštitnog lica info-edu medijske kampanje.

EE info točke i EE info dani

Kako bi informacije o energetskoj efikasnosti bile što dostupnije svim građanima Hrvatske, u suradnji s gradovima i županijama je organizirano uspostavljanje lokalnih Info točaka za energetsku efikasnost (EE info točaka) u kojima se građani mogu besplatno informirati putem informativno-edukativnih plakata i brošura te od strane lokalnih educiranih energetskih savjetnika.

Suradnja EE projekta sa lokalnom vlašću, ali i sa tvrtkama-partnerima (EE pool) rezultirala je zajedničkim uspostavljanjem 128 EE info točaka u 52 grada i 12 županija u Republici Hrvatskoj, od čega: 41 EE info-ured, 41 EE info-galerija, 7 EE info-centara, 6 EE info-kutaka, 24 EE info-panoa, jedan EE info pult i 8 Zelenih knjižnica energetske efikasnosti. Naime, suradnja sa tvrtkama partnerima odnosno proizvođačima i distributerima vrhunskih EE proizvoda i tehnologija osigurala je kvalitetu dostupnih informacija, ali i omogućila poticaj transformacije i održivog razvoja EE tržišta.

Osim EE info točaka, u većim gradovima organizirani su i Info dani energetske efikasnosti koji uključuju izložbu EE proizvoda i sustava tvrtki-partnera te besplatno savjetovanje od strane energetskih savjetnika. Do rujna 2013. godine je održano 10 EE info dana na trgovima, šetnicama, rivama i centralnim gradskim parkovima Splita, Vinkovaca, Siska, Dubrovnika, Kutine, Pule, Zadra i Rijeke, prilikom kojih su građanima prezentirani najnapredniji i najsuvremeniji EE proizvodi, tehnologije i sustavi dostupni na tržištu te im je omogućeno besplatno savjetovanje. 

/assets/images/post/11/list/thumb/info dan split.jpg

EE INFO DAN SPLIT

Osim informiranja građana, aktivnosti edukacije usmjerene su i prema stručnoj javnosti te su u sklopu projekta organizirane i tri međunarodne konferencije u Splitu, Zagrebu i Dubrovniku te jedna nacionalna konferencija u gradu Komiži na otoku Visu. 

Poseban dio informiranja i edukacije građana posvećen je i edukaciji najmlađih, kod kojih se navike korištenja energije tek stvaraju, a provodi se kroz info-edu školski sat Misli na sutra

Sve aktivnosti edukacije građana pružaju mogućnost za ostvarenje pomaka u klimatskoj politici, korištenju obnovljivih izvora energije i stvaranju tzv. zelenih radnih mjesta, potičući ljude na poduzimanje malih koraka u svojim domovima, školama i na radnim mjestima koji zajedno predstavljaju izniman kolektivan doprinos u razvoju zelene ekonomije. Upravo iz tih razloga, javnosti je važno poslati jasnu poruku uz konkretne savjete što mogu sami učiniti u svom kućanstvu već danas jer će to u budućnosti biti prepoznato kao prekretnica prema održivom razvoju.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kupujte veća pakiranja proizvoda koje redovito koristite. Za proizvodnju jedne boce od 1,5 l potroši se manje energije nego za 3 boce od 0,5 l. Također, proizvodi se i manje otpada.