Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Misli na sutra info-edu školski sat

/assets/images/post/39/list/thumb/Misli na sutra.jpg

Informativno-edukativne aktivnosti su, osim prema građanima, usmjerene i prema djeci, kod kojih se navike korištenja energije tek stvaraju. U okviru informativno-edukativnih aktivnosti koje je provodio nacionalni projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a uz potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, 2008. godine je proizveden animirani edukativni film Misli na sutra. Uz DVD filma priložena je i ilustrirana edukativna brošura koja zajedno s filmom čini edukativni komplet koji je u prosincu 2009. godine insertiran u dječje časopise (Meridijani, Drvo znanja, Dječji klub i National Geographic Junior) i to u čak 50.000 primjeraka.

/assets/images/post/39/list/thumb/Misli na sutra DVDcover_mini.JPGMisli na sutra je desetominutni animirani film za djecu o efikasnom korištenju energije, a za cilj ima poticanje pozitivnog i odgovornog ponašanja prilikom svakodnevnog korištenja energije. Sadržaj filma upućuje na promišljanje uobičajenih postupaka i sugerira promjene ponašanja u svakodnevnim situacijama, od isključivanja rasvjete i nepotrebno uključenih uređaja pa sve do načina korištenja transporta. Primjerice, u jutarnjim gužvama u prometu svakodnevno sudjeluje veliki broj automobila u kojima je najčešće samo po jedna osoba, odnosno vozač automobila. Kada bi se osobe koje svakodnevno putuju istim ili sličnim smjerom vozile zajedno, znatno bi se smanjile gužve u prometu, emisije štetnih plinova kroz ispušni sustav automobila i, naravno, znatno bi se smanjila potrošnja energije, odnosno goriva za automobilske motore.

U sklopu aktivnosti poticanja energetske efikasnosti u Hrvatskoj, u nižim razredima osnovne škole organiziraju se Misli na sutra informativno-edukativni školski sati, u kojima se, nakon projekcije animiranog filma, s djecom diskutira o sadržaju, porukama filma te njihovim razmišljanjima i zaključcima o ispravnom načinu korištenja energije. Inicijalne projekcije održane su u školama u Labinu, Dubrovniku i Sisku, a odaziv i reakcije djece ohrabrile su nas da nastavimo s takvim aktivnostima i intenziviramo ih te je tako info-edu sat Misli na sutra održan i u Osijeku, Zadru, Splitu, Bjelovaru, Labinu, Lovranu, Puli, Rijeci, Jastrebarskom, Čazmi, Vinkovcima, Biogradu na Moru... Na projekciji u dubrovačkoj OŠ Marina Getaldića učenicima se čak pridružio i Predsjednik RH Ivo Josipović koji je učenicima poručio kako je upravo briga o okolišu i odgovorno korištenje energije jedan od temelja razvoja hrvatskog društva.

/assets/images/post/39/list/thumb/EE_Dubrovnik_ucionica.JPG

učenicima OŠ MARINA GETALDIĆA se na Misli na sutra školskom satu pridružio i predsjednik Josipović

 
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Fotonaponski sustav koji prati kretanje sunca i prema tome rotira fotonaponske module (tzv. tracking sustav) može proizvesti i do 40% više električne energije u odnosu na fiksni fotonaponski sustav.