Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Održane radionice Zeleni ured za djelatnike zadarskih OŠ Stanovi i OŠ Šime Budinića

Održane radionice _Zeleni ured_ za djelatnike zadarskih OŠ Stanovi i OŠ Šime Budinića

Danas su za 46 djelatnika zadarskih dviju osnovnih škola, OŠ Stanovi i OŠ Šime Budinića u Solarno-edukacijskom centru i Gradskoj knjižnici održane dvije motivacijske radionice Zelenog ureda. U travnju 2013., u sklopu Tjedna energetske učinkovitosti Grada Zadra, škole su potpisale Politiku Zelenog ureda - dokument u kojem je definirano strateško opredjeljenje i ciljevi u narednih 5 godina s naglaskom na postizanje visoke efikasnosti potrošnje energije i svih ostalih sredstava za rad te zaštiti okoliša. Ove škole su izabrane kao svojevrstan pilot projekt, jer u svojim nastavnim i vannastavnim okvirima provode aktivnosti Eko škole.

/assets/images/post/1188/list/thumb/Zadar_ZU3.JPGMotivacijske radionice održali su predstavnici UNDP-ovog projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj Sunčana Matić i Mladen Antolić uz podršku regionalne voditeljice EE projekta Jelene Atlić McColgan. Sudionike radionice je pozdravila voditeljica EE tima Grada Zadra Žana Klarić, koja je podsjetila na važnost poticanja energetske efikasnosti i zaštite okoliša te predstavila zakonske obveze koje je javni sektor dužan provoditi. Na radionici su uz djelatnike škole sudjelovali i ravnatelji Jurka Šaban i Ivan Čular te imenovane voditeljice Zelenog ureda Jadranka Mašina i Sandra Nikolić Kajtez. Na kraju predavanja, polaznicima su podijeljene potvrde o pohađanju motivacijske radionice Zeleni ured te platnene vrećice sa primjercima brošure 200 EE savjeta.

Radna verzija okvirnog i operativnog plana provedbe načela Zelenog ureda je sastavljena te se uskoro očekuje i nastavak aktivnosti, u smislu modeliranja potrošnje energije i izvješća o trenutačnoj potrošnji. Inače, u obje škole je uspostavljena praksa redovitog praćenja potrošnje energije i vode uz unos podataka u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) te su primjećene uštede. Kako bi se još više potaklo energetski efikasno ponašanje, na svim mjestima neposredne potrošnje energije i vode zalijepit će se naljepnice koje svojim porukama podsjećaju na odgovorno postupanje s energijom i vodom. Obje škole će dobiti i EE info galeriju.

Nadamo se da će pozitivni rezultati uvođenja Zelenog ureda u ove dvije škole rezultirati uvođenjem istih principa u sve gradske osnovne škole. Cilj radionice Zeleni ured je trostruki: podizanje svijesti o potrošnji energije i klimatskim promjenama, smanjenje troškova za potrošenu energiju u radnim prostorima i vlastitom domu te motiviranje odgovornog ponašanja prema okolišu.  

/assets/images/post/1188/list/thumb/Zadar_ZU2.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Energetski najefikasniji je kondenzacijski kotao. Njegovom ugradnjom se postižu uštede od 10-15% u usporedbi s drugim novim kotlom, a do 25% u odnosu na kotlove starije od 30 godina.