Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Zelena EE knjižnica otvorena u Križevcima

Zelena EE knjižnica otvorena u Križevcima

U Križevcima je danas svečano otvorena Zelena knjižnica energetske efikasnosti (ZeeK), postavljena na 1. katu Gradske knjižnice Franjo Marković, na adresi A. G. Matoša 4. ZeeK na jednom mjestu obuhvaća stručne publikacije i brošure razvijene u sklopu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, a s ciljem informiranja građana, ali i stručnjaka o mogućnostima primjene mjera povećanja energetske efikasnosti kao i sustavima za korištenje obnovljivih izvora energije. 


Na svečanom otvorenju knjižnice, pozdravnim govorom nazočnima se obratila Marjana Janeš-Žulj, ravnateljica Gradske knjižnice Franjo Marković Križevci: „Osim posudbe stručnih publikacija i informiranja građana putem letaka, u križevačkoj knjižnici provode se i druge aktivnosti kojima potičemo te educiramo djecu i odrasle o važnosti zaštite i očuvanja energije, o obnovljivim izvorima energije i zaštiti prirode. Pod motom Štedimo energiju u već postojećim programima i uslugama knjižnice, uvest ćemo i  zelene teme u program Dječje igraonice i pričaonice namijenjene djeci predškolske dobi  te u kreativnim radionicama za djecu i mlade čime potičemo djecu na očuvanje energije i okoliša od najranije dobi. Educiranje javnosti provodit će se i putem info materijala koji će biti dostupni na ulazu u knjižnicu gdje se također može i pronaći spremnik za odlaganje starih baterija.“, zaključila je Janeš-Žulj. Nastavno na ravnateljicu, nadovezao se Branko Hrg, gradonačelnik Križevaca, koji je istaknuo da danas Križevci uistinu postaju Zeleni grad te pozvao sve građane da iskoriste ovu priliku i posjete knjižnicu.

 

„Naš sedmogodišnji rad na SGE projektu diljem Hrvatske rezultirao je impresivnom bazom znanja koju smo ovim putem željeli podjeliti i s građanima putem različitih sadržaja koji se nalaze u ZeeK. Tu je moguće prelistati visoko tehnološke priručnike za energetske savjetnike, ali i brošure namijenjene građanima. Naš je cilj potrebne informacije učiniti još dostupnijima građanima i stručnjacima, a to radimo sustavnim informiranjem u sklopu EE info točaka kojih trenutno ima 123 kao i web stranice projekta te besplatnog info telefona.“, zaključio je Mladen Antolić, projektni koordinator - Sustavno gospodarenje energijom u javnom sektoru (SGE), UNDP Hrvatska.

/assets/images/post/1130/list/thumb/ZeeK_Krizevci_V.jpg

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Gorivo koje potrošite u tipičnoj 30 kilometarskoj vožnji do posla moglo bi pokretati vaše uredsko računalo oko 70 sati, a vaš mali laptop i 350 sati!