Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Zelena knjižnica energetske efikasnosti

/assets/images/post/1086/list/thumb/Zeek logo.JPG

U sklopu provedbe EE projekta, razvijeni su razni informativni i edukativni materijali.

Priručnici i radne knjige korisni su u stjecanju novih te u proširivanju postojećih znanja iz područja energetske efikasnosti i namijenjene su zaposlenicima javne uprave te energetskim stručnjacima. 

Posebno zanimljivi su informativno-edukativni plakati i naljepnice čija je svrha informiranje i edukacija građana te djelatnika gradova i županija. S obzirom na činjenicu da se u javnoj upravi troše velike količine energije i vode, značajne uštede moguće su već i primjenom besplatnih mjera povećanja energetske efikasnosti (EE mjera) koje se odnose na promjenu ponašanja odnosno odgovornije i efikasnije korištenje energije i vode. Naljepnice postavljene na mjesta potrošnje energije svojim jednostavnim porukama pozivaju na energetski efikasno ponašanje te su se pokazale kao izvrstan alat poticanja provedbe besplatnih EE mjera.

Zajedno sa informativno-edukativnim plakatima i naljepnicama, razvijene su i informativno-edukativne brošure, u kojima se nalaze osnovne informacije o energetskoj efikasnosti, energetski efikasnim proizvodima i sustavima te njihovoj primjeni u kućanstvu, kao i savjeti za promjenu ponašanja u cilju odgovornijeg korištenja energije. 

Sve publikacije potpuno su besplatne i možete ih preuzeti u elektronskom obliku sa naših internet stranica. 

Osim u elektronskom formatu, u sklopu EE projekta realiziraju se i Zelena knjižnica energetske efikasnosti u knjižnicama po Hrvatskoj.

Naime, Zelena EE knjižnica je mjesto, odnosno, polica koja na jednom mjestu obuhvaća sve stručne publikacije i brošure objavljene u sklopu provedbe EE projekta, a čini ih dostupnima i u fizičkom obliku, svim zainteresiranima za povećanje energetske efikasnosti kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije. 
/assets/images/post/1086/list/thumb/Zeek foto.JPG

Cilj otvaranja Zelenih EE knjižnica je bio učiniti stručne publikacije dostupnijima stručnjacima, pripadnicima akademske zajednice, studentima i građanima te i na taj način potaknuti povećanje odgovorno ponašanje pri upotrebi energije kroz primjenu energetski efikasnih mjera kao i obnovljivih izvora energije. 

Polica se donirala zajedno s tri kompleta svih publikacija te nije zahtijevala nikakva dodatna financijska sredstva unutar knjižnica u koje je postavljena.

Prva Zelena EE knjižnica otvorena je u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Adrese EE info točaka  

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Korištenjem posebne ručice tuša s unutarnjom aeracijom i skraćivanjem prosječnog vremena tuširanja s 9 na 7 minuta, moguće je godišnje uštedjeti oko 40 000 l vode.