Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini

/assets/images/post/20/list/thumb/Dubrovacka konferencija.jpgU Dubrovniku je od 6. do 8. travnja 2011. održana međunarodna konferencija Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini. Konferencija se sastojala od 10 panela održanih u dva radna dana, a započela je panelom pod nazivom "Energetska efikasnost i gospodarenje energijom u kulturnoj baštini: puko sanjarenje ili stvarnost?". Na konferenciju je bilo prijavljeno više od 80 stručnih radova.

Više od 300 domaćih i međunarodnih arhitekata, građevinara, inženjera, konzervatora i restauratora iz 22 zemlje širom svijeta zajedno s predstavnicima gradova i županija Republike Hrvatske sudjelovalo je na otvaranju konferencije Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini

Glavni organizator konferencije bio je Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u Hrvatskoj.  Razlozi za organizaciju konferencije kriju se u interesantnim podacima koji su rezultat petogodišnjeg rada UNDP-a i hrvatske Vlade na implementaciji programa energetske efikasnosti. Naime, podaci koji proizlaze iz ovih programa pokazuju da je primjena mjera energetske učinkovitosti često usporena zbog ograničenja koja postoje kod adaptacijskih radova na kulturno povijesnim spomenicima. Ne radi se o marginalnom problemu jer 38% zgrada u javnom vlasništvu u Hrvatskoj nalazi se na popisu zaštićenih spomenika kulture ili su smješteni unutar zaštićenih gradskih jezgra. Na svjetskoj razini ovaj udio kreće se oko 25%. 

/assets/images/post/20/list/thumb/_DSC1149.JPG

Dvodnevni program konferencije ponudio je cjeloviti pregled aktivnosti potrebnih za gospodarenje energijom u starim gradskim jezgrama i zaštićenim objektima poput energetskih pregleda kojima se može ustanoviti točno stanje građevine i konkretnih mjera za povećanje energetske efikasnosti, poboljšanje zakonodavstva i modela financiranja te izvedbe.

Također, u okviru konferencije predstavljene su vrhunske tehnologije, proizvodi i usluge te sustavi za upravljanje energijom, kao i poduzeća koja nude potrebne proizvode i sustave te imaju iskustva u njihovoj primjeni. 

Duga je lista suorganizatora među kojima se nalaze predstavnici međunarodnih institucija i vlada - Njemačka agencija za međunarodnu suradnju (GIZ) / Otvoreni regionalni fond za energiju (ORF-E), Njemačko ministarstvo gospodarskog razvoja i suradnje, Ministarstvo gospodarskog razvitka Republike Italije, Talijanski institut za vanjsku trgovinu - Odjel veleposlanstva Italije za promidžbu gospodarsko - trgovinske razmjene (ICE), talijanska Udruga u području inženjerstva, arhitekture i gospodarsko tehničkog konzaltinga (OICE) i Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora. Među njima su predstavnici UN-ovih agencija - UNESCO ured u Veneciji i UNDP Bosna i Hercegovina. Svoju podršku pružile su domaće institucije i ministarstva prije svega Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstvo kulture i Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, ali i lokalna samouprava gradova Splita i Dubrovnika, Dubrovačka razvojna agencija te grad Venecija baš kao i profesionalna udruženja Hrvatska komora arhitekata (HKA), Udruženje hrvatskih arhitekata (UHA) i Društvo arhitekata Zagreb (DAZ). 

U okviru projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, u Dubrovniku je organiziran i Tjedan energetske efikasnosti, koji je uključivao stručne radionice za zaposlenike lokalne uprave, predavanja za članove Hrvatske gospodarske komore – županijske komore Dubrovačko-neretvanske županije te školski sat energetske efikasnosti Misli na sutra za učenike osnovnoškolskog uzrasta, na kojem je sudjelovao i predsjednik RH Ivo Josipović.

Dan prije otvaranja konferencije, 6. travnja, u suradnji s Dubrovačkom razvojnom agencijom, na Stradunu, su postavljeni info-štandovi na kojima su građani mogli dobiti korisne informacije kako u svom domu učinkovito provesti mjere energetske efikasnosti.

/assets/images/post/20/list/thumb/EE_Dubrovnik_Josipovic.JPG

 PREDSJEDNIK JE ZAJEDNO S UČENICIMA RAZGLEDAO EE MOBIL GRADA OSIJEKA


PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Hladnjak postavite na što hladnije mjesto u kući te ostavite barem 10 cm između zida i uređaja, kako ne bi došlo do pregrijavanja odnosno povećane potrošnje energije.