Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Zaključci

/assets/images/post/74/list/thumb/Dubrovacka konferencija.jpg

Zaključci međunarodne konferencije Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini, Dubrovnik 8.- 10. travnja 2011.Politika održivosti:

Čestitamo sudionicima konferencije na dijalogu koji je uspostavljen između svih mjerodavnih zainteresiranih strana i stručnjaka koji uključuju konzervatore, arhitekte, inženjere u građevinskom i energetskom sektoru, investitore i donositelje odluka, zakonodavce i sve ostale koji su uključeni u obnovu i održivi razvoj kulturne baštine.

Pozivamo sve mjerodavne institucije da koordiniraju i provode sve aktivnosti s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti i smanjenje emisije stakleničkih plinova u zaštićenim zgradama kao i u starim gradskim jezgrama.

Pozivamo konzervatore da prepoznaju važnost i dobrobit provedbe mjera energetske efikasnosti za vrijeme obnove, rekonstrukcije i upravljanja zgradama kulturne baštine, starim gradskim jezgrama i naseljima.

Pozivamo energetske stručnjake i inženjere na primjenu novih tehnoloških rješenja kako bi se objedinila potrebu za smanjenjem potrošnje energije i troška upotrebe zgrade i osigurala održivost kulturne baštine.

 

Zakonodavstvo i smjernice:

Kako bismo smo ispunili preuzete obveze Kyoto protokola i povećali naš doprinos smanjenju emisija stakleničkih plinova, savjetujemo da se odgovarajući propisi provedbe i dosadašnja iskustva i postupci uvedu u zakon.

Pozdravljamo primjenu smjernica ili standarda koji bi mogli pomoći gradovima, županijama, državnim ili drugim vlasnicima zgrada kulturne baštine u pronalaženju najboljih rješenja u zgradama kulturne baštine i starim gradskim jezgrama.

 

Tehnologije, rješenja, edukacija:

Preporučamo provođenje energetskih pregleda u zaštićenim zgradama da bi se odredile mjere potrebne za poboljšanje energetske efikasnosti te certificiranje tih zgrada bez obzira što su u određenim slučajevima one izuzete iz zakonskih propisa.

Preporučamo da, u određivanju mjera energetske efikasnosti potrebnih u kulturnoj baštini, zauzmemo interdisciplinarni pristup koji bi uključio sve mjerodavne struke kako bi došli do rješenja koja istovremeno zadovoljavaju konzervatorska načela i promiču energetsku efikasnost.

Ukazujemo na potrebu korištenja naprednih softverskih rješenja koji bi mogli doprinijeti boljoj analizi i pronalaženju najboljih rješenja i tehnologija za određene zgrade, istovremeno uzimajući u obzir lokaciju zgrade i njene klimatske uvjete.

Ukazujemo na potrebu korištenja energetski efikasne opreme, tehnologije i obnovljive izvore energije kad god je moguće, a sve u skladu s uputama konzervatora.

Ukazujemo na potrebu daljnjeg istraživanja i korištenja novih materijala kod obnavljanja i izoliranja zgrada kulturne baštine.

Ističemo da je moguće smanjiti potrošnju energije bez smanjenja toplinske ugode i unutarnje klime promjenom ponašanja potrošača, poboljšanjem upravljanja objektima i sustavnim gospodarenjem energijom te kontinuiranim nadzorom nad potrošnjom energije (npr. daljinsko očitavanje), što uključuje i primjenu jeftinih ili besplatnih mjera energetske efikasnosti.

Ukazujemo na potrebu za povećanjem svijesti edukacijom potrošača u zgradi, vlasnika, voditelja i stručnjaka u restauraciji u svrhu zajedničkog doprinosa smanjenju energetske potrošnje i poboljšanju održivosti objekata kulturne baštine.

 

Financiranje:

Procijenili smo da postoji veliki potencijal za projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije te da je u stalnom porastu. Međutim, niti jedna od uključenih institucija nije specijalizirana za fondove koji se dodjeljuju specifično za projekte energetske efikasnosti u kulturnoj baštini.

Preporučamo svim financijskim institucijama, bankama, fondovima i ostalima da rade na razvoju načina za financiranje energetski efikasnih projekata u zgradama koje se smatraju kulturnom baštinom.

Preporučamo da svi specijalizirani fondovi namijenjeni restauraciji kulturne baštine uvedu, kao jedan od glavnih kriterija, potrebu za poboljšanjem energetske efikasnosti.

Dubrovnik, 10. travnja 2011.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom instalacije novog spremnika tople vode, smjestite ga što bliže mjestu potrošnje, kako bi se smanjili toplinski gubitci kroz cijevi.