Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Konferencija Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj

U hotelu Le Meridien Lav u Splitu je od 12. do 14. svibnja 2008. uspješno održana prva radna konferencija Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH. 

/assets/images/post/22/list/thumb/konferencija ST.jpg

Konferencija je započela u ponedjeljak, 12. svibnja, svečanom premijernom
projekcijom filma Moj EE grad nakon čega je upriličena gala večera za sve sudionike
.

Prvog radnog dana konferencije, 13. svibnja, uvodnim govorima skupu su se obratili: Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, Željko Tomšić, nacionalni direktor projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, Ivan Kuret, gradonačelnik Grada Splita, Vojko Obersnel, predsjednik Udruge gradova u Republici Hrvatskoj i gradonačelnik Grada Rijeke, Ante Sanader, župan Splitsko-dalmatinske županije, Vinko Mladineo, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, Nikola Ružinski, državni tajnik, Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva i Damir Polančec, potpredsjednik Vlade RH i ministar gospodarstva rada i poduzetništva.

Također je usvojena Energetska povelja gradonačelnika i župana, čime su se gradovi i županije potpisnici povelje obvezali na povećavanje energetske efikasnosti, upotrebu obnovljivih izvora energije te sustavno gospodarenje energijom, s ciljem uštede financijskih sredstava i zaštite okoliša, i održivog razvoja lokalnih zajednica na dobrobit svih građana. Povelju je do konferencije potpisalo ukupno 105 potpisnika, 88 od ukupno 127 hrvatskih gradova te 17 od 20 županija.

Istog dana potpisan je tripartitni ugovor između MINGORP-a, FZOEU-a i UNDP-a o sufinanciranju projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama RH (SGE projekt).

Prvi radni dan konferencije tematski je obuhvatio europski i nacionalni zakonski okvir o energiji i zaštiti okoliša, te su predočena iskustva u realizaciji i primjeri iz prakse gospodarenja energijom u Hrvatskoj i Europi. Predstavnici regije Valencija u Španjolskoj, koja je jedna od najuspješnijih europskih regija u mobiliziranju sredstava iz Europskih fondova, predstavili su projekte različitih modela financiranja u području energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, između ostalog i kroz javno-privatna partnerstva. Predstavnici Uprave za energetiku i transport te Uprave za okoliš Europske komisije u Bruxellesu dali su pregled europskih poticajnih programa i zakonskog paketa o zaštiti klime i energije.

Drugog radnog dana konferencije, 14. svibnja, predstavljeni su različiti modeli i mogućnosti financiranja projekata poboljšanja energetske efikasnosti putem EU i drugih fondova. Cjelokupni program je organiziran kao nacionalni IEE info dan, kojeg je otvorio stručnjak iz Izvršne agencije za konkurentnost i inovacije (EACI). Također je održana interaktivna radionica za razvoj i pripremu projekata koju su vodili stručnjaci iz Ureda regije Valencija u Bruxellesu. 

Tijekom konferencije, 16 tvrtki partnera SGE projekta predstavilo se sudionicima svojim proizvodima, uslugama i tehnologijama za poboljšanje energetske efikasnosti i kvalitetnijeg stanovanja. Između ostalog, obuhvaćena su slijedeća područja: kvalitetni i niskoenergetski građevinski materijali, energetski efikasni prozori i vrata, toplinska izolacija i fasade, moderne kotlovnice (plinske i na biomasu), racionalno korištenje vode, solarni kolektori, energetski efikasna rasvjeta, energetske usluge (priprema, praćenje i realizacija projekata).

Konferencija SGE je okupila preko 300 sudionika, od kojih oko 150 predstavnika gradova i županija.


Konferencija je uspješno realizirala postavljene ciljeve: 

  • motivirala je predstavnike lokalne i područne samouprave 
  • pripremljeni su preduvjeti za uspješnu provedbu SGE projekta 
  • provedena je edukacija za pripremu projekata energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije 
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Smanjenje potrošnje vode moguće je postići i ugradnjom perlatora na slavine. Perlatori miješaju mlaz vode sa zrakom kako bi istekla znatno manja količina vode.