Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Održivi razvoj gradova

Druga radna konferencija Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj s temom Održivi razvoj gradova, održana je u Zagrebu od 27. travnja  do 29. travnja 2009. godine.

Konferencija je održana pod motom Razvoj ne možemo zaustaviti, ali onečišćenje možemo, a realizirana je u organizaciji i pod pokroviteljstvom Grada Zagreba, Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP), Regionalne energetske agencije Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA), Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost te Udruge gradova Republike Hrvatske. 

Glavni cilj konferencije bio je naglasiti važnost racionalnog gospodarenja energijom u gradovima RH s naglaskom na zaštiti okoliša, održivom gospodarenju energijom javnih i komunalnih sustava, procesu planiranja grada i izrade arhitektonskih rješenja; na integriranom pristupu u dizajnu, izgradnji i održavanju poslovnih, stambenih i javnih objekata te razmjeni znanja i iskustava između brojnih svjetskih, europskih i hrvatskih gradova. 

Konferencija, koja je ocijenjena jednom od značajnijih na području urbanizma, arhitekture, zaštite okoliša i energetike, okupila je petstotinjak sudionika, kojima je svoja viđenja energetske efikasnosti u gradovima predstavilo više od 60 eminentnih govornika iz Hrvatske, Italije, Kine, Mađarske, Španjolske, Velike Britanije, Makedonije, Bosne i Hercegovine te uvaženih strukovnih, sveučilišnih i drugih europskih institucija i organizacija.

/assets/images/post/19/list/thumb/IMG_6041.jpg

Ova trodnevna Konferencija bila je nastavak realizacije vrlo uspješnog projekta predstavljenog na Prvoj radnoj konferenciji Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama Republike Hrvatske u Splitu, u svibnju 2008. godine, a bila je podijeljena na šest tematskih dijelova: 

1) Strateške smjernice održivog razvitka gradova, 

2) Energetika; 

3) Urbanizam, arhitektura i energetika;

4) Energetika, graditeljstvo i zaštita okoliša; 

5) Potpore za primjenu mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije; 

6) Uloga, obveza i odgovornost medija, znanstvenih i obrazovnih institucija i udruga građana u promicanju energetske efikasnosti.

 

Konferencija je završena prihvaćanjem zaključaka od kojih izdvajamo:

  • Preporuča se gradovima da se, primjerom Zagreba, Rijeke i Ivanić Grada, priključe inicijativama EU za ublažavanje klimatskih promjena putem prihvaćanja Europskog sporazuma gradonačelnika (Covenant of Mayors) i postanu članovi udruženja Energy Cities koje temelji svoje aktivnosti na bezuvjetnom opredjeljenju gradova i regija u provedbi programa smanjenja emisije CO2 za najmanje 20% do 2020, a što će im olakšati pristup europskim fondovima.
  • Prepoznata je vodeća uloga Republike Hrvatske u regiji u području energetike, s posebnim naglaskom na prijenos znanja i pozitivnih iskustava stečenih kroz provedbu projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj koji provode Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) uz financijsku potporu Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i Globalnog fonda za okoliš.
  • Prepoznata je važnost uloge regionalnih i lokalnih energetskih i razvojnih agencija u provedbi budućih programa energetskih čimbenika te njihova aktivnost u provedbi energetskog zakonodavstva posebno u stručnoj potpori jedinicama lokalne i regionalne samouprave.
  • Prepoznata je stalna potreba za podizanjem svijesti i educiranjem građana o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije kao jednim od preduvjeta održivog razvoja a kroz poticanje promjene ponašanja građana. U tom smislu, prepoznata je i bitna uloga medija, obrazovnih i znanstvenih institucija te jedinica regionalne i lokalne samouprave i udruga civilnog društva.  

     

Priopćenje za medije - treći dan 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kupujte veća pakiranja proizvoda koje redovito koristite. Za proizvodnju jedne boce od 1,5 l potroši se manje energije nego za 3 boce od 0,5 l. Također, proizvodi se i manje otpada.