Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Zašto energetska efikasnost?

Efikasno korištenje energije podrazumijeva primjenu energetski efikasnih materijala, uređaja, sustava i tehnologija koji su dostupni na tržištu, s ciljem smanjenja utroška energije uz postizanje istog efekta (toplinskog, rashladnog, rasvjete, procesa kuhanja, pranja...). 
Više od 80% energije u kućanstvima troši se na grijanje i potrošnu toplu vodu.
Prilikom kupnje kuće ili stana, kućanskih uređaja i opreme, treba imati u vidu da svaka od tih investicija ima dvije cijene. Jedna je cijena kupnje, a druga je cijena korištenja i održavanja. Premda većina energetski efikasnih (EE) uređaja ima višu početnu cijenu, njima se ostvaruju uštede kroz manje mjesečne troškove za energente. Obzirom da ćete u kući koju gradite ili renovirate vjerojatno živjeti i 50 godina, a životni vijek uređaja koji koristite može biti 10, 15 ili čak 20 godina, uštede koje u tom razdoblju možete ostvariti kupnjom energetski efikasnih materijala ili uređaja bit će puno veće od razlike u početnoj cijeni između efikasnog i manje efikasnog uređaja. 
Više od 85% građevina u Hrvatskoj ne zadovoljava sadašnje propise o toplinskoj zaštiti. Postoji niz faktora koji utječu na potrošnju energije u kućanstvu. Neki od njih su: vrsta građevine, godina izgradnje, materijal gradnje, postojanje toplinska izolacije, lokacija, klima, postojanje energetski efikasnih tehnologija, broj električnih uređaja kao i njihova efikasnost te broj, navike i ponašanje ukućana. Većinu energije možete uštedjeti samo promjenom ponašanja.

/assets/images/post/591/list/thumb/kasica prasica.jpg


 Efikasnim korištenjem energije štedimo novac!

Način na koji trošimo energiju ima direktan i indirektan utjecaj na okoliš i klimatske promjene kroz emisije stakleničkih plinova koji nastaju uslijed izgaranja fosilnih goriva u našim kotlovima, pećima te u termoelektranama.
 

Jezične nedoumice: efikasnosti ili učinkovitost? 

Efikasnost je pojam koji izuzetno često koristi kako u svakodnevnom životu, tako i u različitim djelatnostima, od ekonomije do energetike. Općenito se može reći da je efikasnost sposobnost postizanja željenih rezultata uz najmanje moguće gubitke (vremena, novca, energije). Prema tome, efikasno upotrebljavati energiju znači upotrebljavati je uz najmanje moguće gubitke, odnosno ostvariti željeni rezultat uz najmanji utrošak energije. 

Uz pojam "efikasnost" u hrvatskom se jeziku u istom smislu najčešće koriste pojmovi "učinkovitost" ili "djelotvornost". No, ovi se pojmovi također koriste i za opisivanje radnje koja donosi željeni rezultat, bez obzira na karakteristike te radnje, odnosno uz nju vezane gubitke. Ipak, namjera nam ovdje nije uzlaziti u detaljne jezikoslovne rasprave o ispravnosti uporabe pojedinih pojmova. Željeli bismo samo istaknuti da energetska efikasnosti i energetska učinkovitost uvijek znače isto – uporabiti što manje energije za istu aktivnost ili za željeni rezultat!

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Za sprječavanje direktnog upada sunčevog zračenja, koristite rolete ili sjenila na prozorima. Rolete mogu temperaturu prostora smanjiti i do 8°C, time smanjujući potrebu za hlađenjem.