Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Anketa o stanju tržišta solarnih sustava

Anketa o stanju tržišta solarnih sustava

S ciljem utvrđivanja stanja tržišta solarnih sustava te potrebe za daljnjim školovanjem i obukom instalatera, UNDP Hrvatska proveo je anketu o stanju hrvatskog tržišta solarnih toplinskih sustava.

Naime, ostvarenje ciljeva Energetske strategije RH iz 2009. godine podrazumijeva prosječnu godišnju instalaciju (od 2010. do 2020.) od čak 100.000 m2, što bi, usporedivši stanje iz 2007. godine, značilo da je za ostvarenje ciljeva strategije potrebno više od 2.000 zaposlenih u ovom sektoru. Rezultati ankete jasno su uputili na potrebu za nadogradnjom sustava obrazovanja te stvaranja programa za odrasle, jer bez dovoljnog broja kvalificiranih instalatera nije moguće očekivati veći broj instaliranih solarnih toplinskih sustava, kao ni njihovo kvalitetno funkcioniranje.

Anketa je obuhvatila gotovo trećinu tvrtki i pojedinaca koji se na hrvatskom tržištu bave proizvodnjom, instalacijom, servisiranjem i prodajom solarnih toplinskih sustava, a uz potrebu za daljnjim školovanjem i obukom instalatera, pokazan je optimizam po pitanju trenda rasta tržišta te identificirana potreba informiranja i edukacije javnosti na svim razinama, kao i prilagodba zakonskih okvira koji trenutno nisu u dovoljnoj mjeri poticajni. 

Uočivši nedostatke koji koče razvoj tržišta solarnih toplinskih sustava u Hrvatskoj, UNDP u suradnji sa Zadarskom županijom predano radi na uspostavljanju Solarnog edukacijskog centra u Zadru. Kao prvi korak, u zadarskoj Strukovnoj školi Vice Vlatkovića je 9. svibnja 2011. godine započeo prvi program osposobljavanja odraslih za zvanje monter solarnih toplinskih sustava.

Namjera Centra je da se, korištenjem stručnog kadra škole i partnerskih tvrtki, stvore preduvjeti za povećanje broja instaliranih fotonaponskih i solarnih toplinskih sustava, čime se smanjuje potreba za izgradnjom elektrana na fosilna goriva. U sklopu Solarnog edukacijskog centra bit će organiziran i EE info centar Zadarske županije u kojem će građani moći dobiti sve potrebne informacije o solarnim sustavima, ali i energetski efikasnim proizvodima i sustavima općenito. 

 

ANKETA - Solarni toplinski sustavi - Stanje na hrvatskom tržištu 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilagodite posuđe količini hrane koju kuhate. Priprema manje količine hrane u velikoj posudi predstavlja nepotrebno trošenje energije.