Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

EE projekt na ICLEI kongresu u Kanadi

EE projekt na ICLEI kongresu u Kanadi

Predstavnici EE projekta Dunja Fadljević, voditeljica SGE projekta, i Vladimir Kalinski, voditelj projekata EE u zgradarstvu, su od 14. do 18. lipnja 2009. godine sudjelovali na Svjetskom kongresu ICLEI-a - najvećeg globalnog međunarodnog udruženja lokalnih vlasti (gradova, županija, regija) koje su se obvezale na održivi razvoj svojih zajednica.


Tijekom kongresa predstavili su dva projekta koja provodi UNDP Hrvatska – Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj te Nacionalni izvještaj društvenog razvoja 2008. – Klima za promjene. Također, predstavnici EE projekta susreli su se i s gradonačelnikom Grada Edmontona, Stephenom Mandelom, kojem su uručili primjerak Energetske povelje gradonačelnika i župana Republike Hrvatske kao simboličnu podršku zelenim aktivnostima Grada Edmontona te maketu zagrebačke uspinjače obzirom da je jedna od glavnih tema kongresa bila i eko-mobilnost.

/assets/images/post/425/list/thumb/ICLEI21.JPGSvake tri godine ovo udruženje održava svjetski kongres tijekom kojeg se obrađuju teme vezane uz održivi razvoj zajednica koje uključuju klimatske promjene, vodne resurse, zelenu nabavu, bioraznolikost i dr. Na kongresu kojem je domaćin bio Grad Edmonton, sudjelovalo je 600 sudionika iz 57 zemalja koji su se okupili kako bi sudjelovali u razgovorima o unapređenju održivosti u gradovima i mjestima.

„Polovina, a uskoro i 75% svjetske populacije živi u urbanim područjima. Već smo sada odgovorni za 75 posto emisija CO2, pa stoga ukoliko ćemo mijenjati svijet to će se događati na lokalnoj razini,” rekao je David Cadman, predsjednik ICLEI-a.  

ICLEI je vodeći pokret za lokalnu održivost s globalnim kampanjama o raznim aktualnim temama vezanih uz okoliš, a njegovih 1100 članova radi na poboljšavanju urbanog okruženja za više od 400 milijuna ljudi u 68 zemalja. ICLEI je osnovan 1990. godine kao Međunarodno vijeće za lokalne inicijative za zaštitu okoliša. Danas djeluje pod nazivom „ICLEI - lokalne vlasti za održivost"

/assets/images/post/425/list/thumb/ICLEI31.JPG 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Instalacijom digitalne inteligentne rasvjete sa štednim žaruljama u obiteljskoj kući od 150 m2 moguće je postići uštedu od oko 65 % u odnosu na tradicionalnu rasvjetu.