Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Film Dovesti svoju kuću u red dokumentira uštede energije u Hrvatskoj

Film _Dovesti svoju kuću u red_ dokumentira uštede energije u Hrvatskoj

Danas je u Zagrebu, u Ministarstvu gospodarstva, premijerno prikazan kratki dokumentarni film Dovesti svoju kuću u red. Ovaj kratki dokumentarni film pokazuje kako inovativan program energetske učinkovitosti može generirati godišnje uštede od 21,3 milijuna kuna smanjujući nepotrebnu potrošnju energije u zgradama u vlasništvu hrvatske Vlade. Više od 200 službenika javne uprave prisustvovalo je projekciji.

HIO program, kojeg provodi Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) u partnerstvu s Ministarstvom gospodarstva i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, tijekom tri godine educirao je oko 8.000 vladinih zaposlenika u sustavnom upravljanju potrošnjom energije i vode. Svih 20 ministarstava uključeno je u program, a podaci o energiji i vodi sustavno se prikupljaju i analiziraju za više od 2.700 vladinih zgrada. Sličan program za gradove i županije u Hrvatskoj (SGE projekt) već je smanjio potrošnju za 64,6 milijuna kuna godišnje, te nadzire potrošnju energije i vode u 3.914 zgrada javne uprave. 

“Na hrvatski program energetske učinkovitosti za zgrade javne uprave s pravom se gleda kao na primjer dobre prakse,” kaže stalna predstavnica UNDP-a Louisa Vinton. “U vrijeme kad je stezanje remena postalo nužno tolikim vladama, sve učinkovitije korištenje energije je očit izbor, pogotovo zato što doprinosi i borbi protiv klimatskih promjena.” 

/assets/images/post/462/list/thumb/HIO film 2.JPGUštede mogu biti znatne. Ukupni troškovi energije i vode za sve zgrade i prostorije u vlasništvu Vlade Republike Hrvatske kreću se oko 465 milijuna kuna godišnje, procjenjuje Vlasta Zanki, voditeljica programa Dovesti svoju kuću u red (HIO program). Iskustva UNDP-a su pokazala kako jednostavne promjene ponašanja mogu smanjiti taj iznos za deset posto, dok ga je uz pomoć skromnih investicija moguće smanjiti i do 30 posto. "Sustavno gospodarenje energijom na taj način Vladi može uštedjeti čak 140 milijuna kuna godišnje", zaključila je Zanki.

“Jedan od ključnih prioriteta Ministarstva u narednom razdoblju upravo je energetska obnova zgrada javnog sektora, a istovremeno će se sustavno raditi na izradi programa energetske obnove stambenog, ali i nestambenog komercijalnog sektora." rekla je pomoćnica ministra za energetsku učinkovitost pri Ministarstvu graditeljstva i prostornog uređenja Ana Pavičić Kaselj. "Naime, provedbom projekata energetske učinkovitosti djelovat će se direktno na gospodarski razvoj Hrvatske kroz oživljavanje građevinskog i industrijskog sektora, što će naposlijetku dovesti i do povećanja zaposlenosti.”

„Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ostvaruje djelatnost financiranja nacionalnih energetskih programa, provedbenog tijela za energetsku učinkovitost temeljem odredbi  Zakona o učinkovitom korištenju energije, posredničkog tijela za zaštitu prirode i energetiku i korisničkog tijela za gospodarenje otpadom i kakvoću zraka. Od  479  milijuna kuna uloženih u projekte energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i racionalnog gospodarenja energijom, Fond je za projekte UNDP-a koji se provode u Republici Hrvatskoj osigurao 92 milijuna kuna do konca listopada 2013. godine, a od toga za provođenje programa „Dovesti svoju kuću u red“ Fond je osigurao 47,15 milijuna kuna. Ovim putem Fond iskazuje podršku i današnjem događaju, čime dajemo dodatan poticaj predstavnicima javnog sektora da sustavno prihvate načela energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije i daju svoj doprinos kako smanjenju troškova za energiju, tako i smanjenju emisija stakleničkih plinova u atmosferu.“ rekao je Zlatko Ivaniš, direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. 

Energetska efikasnost jedna je od okosnica energetske politike Europske unije, što dokazuje i činjenica da propisane EU direktive od javnog sektora zahtijevaju “dovođenje kuće u red” uvođenjem sustavnog i učinkovitog gospodarenja energijom. Postignuća HIO programa Hrvatskoj su omogućila prednost u uspješnom postizanju tog cilja. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Energetski je puno efikasnije pranje punog bubnja rublja, nego dva pranja do pola napunjenog bubnja. U slučaju preopterećenog bubnja, rublje se neće kvalitetno oprati.