Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Gradu Poreču uručena Energetska povelja

Gradu Poreču uručena Energetska povelja

U Maloj vijećnici gradske uprave Grada Poreča danas je gradonačelniku Ediu Štifaniću regionalna koordinatorica EE projekta Anita Klanac svečano uručila primjerak Energetske povelje gradonačelnika i župana. Energetska povelja je deklaracija predstavnika lokalne i područne samouprave, kojom se iskazuje svjesnost i politička volja o potrebi gospodarenja energijom na lokalnoj razini, brizi o zaštiti okoliša te racionalnom gospodarenju resursima na dobrobit lokalne zajednice i svih građana. 

U sklopu provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE), Grad Poreč je potpisao Pismo namjere krajem 2012. godine te je donesena odluka o osnivanju stručnog EE tima. Stručni EE tim će izvršavati sve potrebne aktivnosti kako bi se projekt uspješno implementirao na području Grada Poreča, kao što su izrada registra zgrada, prikupljanje računa i imenovanje odgovornih osoba na objektima, te na posljetku sustavno praćenje potrošnje i unos podataka u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE).

Na događanju se prisutnima obratio i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo Istarske županije, gospodin Alen Damijanić, koji je predstavio aktivnosti Istarske županije. Naime, županija je jedna je od aktivnijih u provedbi SGE projekta. Uz pomoć ISGE sustava, županija sustavno prati potrošnju za 140 zgrada u svom vlasništvu te konstantno radi na razvoju projekata povećanja energetske efikasnosti svojih objekata. Damijanić je ovom prilikom predstavio ostvarene uspjehe na području energetske učinkovitosti u županiji koje su postignute malim mjerama odnosno rekonstrukcijama, zahvaljujući kojima su uštede vidljive već nakon prve godine. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Centrifuga perilice rublja trebala bi imati barem 1000 okretaja u minuti. Odaberete li centrifugu na 1600 okretaja/min., moguće je uštedjeti i do 30% električne energije.