Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Gradu Sisku uručena Energetska povelja

Gradu Sisku uručena _Energetska povelja_

Gradonačelniku Siska Dinku Pintariću danas je svečano uručen primjerak Energetske povelje koju su potpisali predstavnici svih županija i gradova, njih ukupno 147. Grad Sisak je prvi grad u Hrvatskoj koji se uključio u projekt Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj i među prvima potpisao Energetsku povelju. Primjerak Povelje gradonačelniku je uručio predstavnik EE projekta Goran Čačić.   

"Sisak je prvi grad koji je osnovao svoj EE tim te započeo s praćenjem potrošnje energenata u objektima u gradskom vlasništvu. Do sada je kroz projekt energetske učinkovitosti realizirano deset projekata ukupne vrijednosti oko 9 milijuna kuna. Uštede u novcu po pojedinom projektu sežu i do 65%, ovisno o tehnologiji i specifičnostima pojedinog projekta. Ukupne uštede na godišnjem nivou iznose oko 500.000 kn, što predstavlja 5% od ukupnih godišnjih izdvajanja za energiju u Gradu Sisku. Također, realizacijom ovih projekata su uz znatne uštede energije i novca smanjene i emisije štetnih plinova u atmosferu,“ rekao je gradonačelnik Pintarić. 

Đurđica Franić je dodala kako EE tim kroz EE Info centar informira i educira građane kako efikasnije trošiti energiju, pa je tako održano 10-ak različitih radionica koje će, nadaju se isto tako uspješno, održavati i nadalje. Ove je godine najavljen nastavak aktivnosti na objektima Grada Siska u što će se uložiti oko 3,6 milijuna kuna, a zanimljivo je i kako će uskoro započeti provođenje javnog natječaja za sufinanciranje projekata onečišćenja okoliša i energetske učinkovitosti u stambenim zgradama na području Grada Siska.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Redovito čistite žarulje, lustere i lampe jer zaprljanost smanjuje njihov učinak. Nečistoće mogu apsorbirati i do 50% svjetlosti.