Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Hrvatski predsjednik je pettisućiti polaznik radionice Zeleni ured

Hrvatski predsjednik je pettisućiti polaznik radionice _Zeleni ured_

Predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović sa svojim suradnicima nazočio je radionici Zelenog ureda, koju su za Ured Predsjednika organizirali stručnjaci za energetsku efikasnost Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP). Ovo je bila treća radionica Zelenog ureda organizirana za zaposlene u Uredu Predsjednika, a Predsjednik je ujedno bio pettisućiti javni djelatnik koji je sudjelovao u takvoj radionici. U protekle dvije godine, UNDP-ov tim održao je više od 200 radionica u sklopu nacionalnih aktivnosti poticanja energetske efikasnosti koje se, osim u Uredu Predsjednika, provode i u 6000 zgrada javnog sektora pod nadležnošću ministarstava, županija i gradova diljem Hrvatske. Tijekom radionice, Predsjedniku su za tri zgrade u sklopu Ureda Predsjednika uručeni i energetski certifikati kojima se ocjenjuje energetska efikasnost zgrada.

U svom pozdravnom obraćanju, Predsjednik je istaknuo da je "nužna promjena u ponašanju svakog od nas po pitanju odgovornog korištenja energije" i da je "uz raspoloživa tehnička rješenja, pitanje pokretanja tih promjena isključivo u našim glavama", dodavši "da nam primjena mjera energetske efikasnosti osigurava kvalitetniji život i da je Hrvatska kvalitetnijeg života država kakvoj moramo težiti."

/assets/images/post/7/list/thumb/Zeleni ured kod Predsjednika_2.JPG"Ured Predsjednika je sjajan učenik po pitanju energetske efikasnosti," rekla je Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. "U samo par mjeseci, poduzeti su veliki koraci u smanjenju potrošnje energije i prihvaćanju obnovljivih izvora. Ovo predstavlja odličan primjer podjednako za javni sektor i građane."

Program Dovesti svoju kuću u red (HiO program), kojeg uime Vlade provodi UNDP, za cilj ima smanjenje potrošnje energije u zgradama javnog sektora uz pomoć sustavnog praćenja i gospodarenja potrošnjom energije i vode. Program je osmišljen kako bi promicao hrvatske propise o energetskim značajkama zgrada, koje su u potpunosti usklađene s releventnim EU direktivama te kako bio bio potpora Hrvatskoj u ispunjavanju međunarodnih obveza vezanih uz klimatske promjene temeljem Kyoto protokola.

Iskustva UNDP-a pokazuju kako je potrošnju energije moguće smanjiti za 10-30% samo uz pomoć jednostavnih promjena u ponašanju, dok su daleko veće uštede moguće uz skromna financijska ulaganja. HiO program do sad je godišnju potrošnju javnog sektora smanjio za 27 milijuna kn, dok je srodan projekt Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama (SGE) ostvario godišnje uštede od dodatnih 64 milijuna kn godišnje. Oba projekta reducirala su emisiju CO2 za 63 tisuće tona odnosno 0.2 % od ukupnih godišnjih emisija koje Hrvatska proizvodi.

/assets/images/post/7/list/thumb/DSC_8146.JPGRadionica Zeleni ured zaposlenicima nudi praktične smjernice o štednji energije, vode i uredskog materijala, kao i o povećanju efikasnosti radnog mjesta i smanjenju negativnih utjecaja na okoliš. Promjene u ponašanju i navikama zaposlenika mogu osigurati uštede u iznosu od 10% standardnih troškova ureda. Međutim, uspjeh ovisi o edukaciji i motivaciji, koje upravo nastoje pružiti HiO radionice.

Predsjednički ured pridružio se HiO programu u travnju 2011. godine. UNDP također radi sa svih 16 ministarstava, 20 županija i 86 od 127 hrvatskih gradova na praćenju i smanjivanju potrošnje energije u zgradama javnog sektora. Radionica “Zeleni ured” samo je jedna od mnogih alata koje Program koristi. Osim toga, rade se energetski pregledi zgrada, energetsko certificiranje te su u nekim objektima instalirani i visoko-tehnološki sustavi za daljinsko praćenje potrošnje energije (koriste se u 20 objekata, dok su za 16 objekata u testnoj fazi). Programom je također educirano više od 7900 javnih službenika o gospodarenju energijom.

Prema hrvatskom zakonu, zgrade javne namjene ukupne korisne površine veće od 1000 m² obvezne su imati energetski certifikat izložen na mjestu jasno vidljivom posjetiteljima zgrade. Tri zgrade u sklopu Ureda Predsjednika među prvima javnim objektima u Republici Hrvatskoj dobile su energetske certifikate kojima se ocjenjuje energetska efikasnost zgrada na skali od A (najefikasnije) do G (najneefikasnije). Certifikati su uručeni Predsjedniku tijekom radionice. Zgrade Ureda Predsjednika po energetskim certifikatima svrstane su u razred D, što je relativno dobra ocjena s obzirom da je riječ o objektima koji se koriste i u reprezentativne i protokolarne svrhe te da se radi o građevini iz 1960-tih, kada nisu postojali propisi o obveznoj izolaciji objekata. HiO energetski pregled osigurat će preporuke za poboljšanja objekata na Pantovčaku.

/assets/images/post/7/list/thumb/DSC_8152.JPG

Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, predala je predsjedniku Josipoviću energetske certifikate za tri zgrade u sklopu Ureda predsjednika

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ne zaboravite izolirati i kutije za rolete te rolete pametno koristiti: spuštanje roleta u noćnim satima zimi spriječit će gubitak topline i do 10%.
Galerije fotografija