Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Ministarstvo pravosuđa potpisalo Pismo namjere

Ministarstvo pravosuđa potpisalo _Pismo namjere_

Ministar pravosuđa Ivan Šimonović i Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj danas su potpisali Pismo namjere o provedbi programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO), čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u objektima u vlasništvu RH te ispunjavanje obveza koje propisuju direktive EU, vezane uz energetsku učinkovitost u zgradarstvu. Potpisivanjem Pisma namjere Ministarstvo i UNDP usuglašavaju suradnju, usluge u programu koje pruža UNDP te aktivnosti i obveze Ministarstva.

Svečanom dijelu prisustvovali su i Branko Hrvatin, Predsjednik Vrhovnog suda Republike Hrvatske te Mladen Bajić, Glavni državni odvjetnik. 

U pozdravnom govoru, ministar pravosuđa Ivan Šimonović, istakno je kako se "u okviru reforme pravosuđa provodi racionalizacija upravljanja pravosudnim sustavom što uključuje i smanjenje nepotrebnih troškova za potrošnju energije i vode i do 20 posto u narednih pet godina. Prostori Ministarstva uključujući sudove i državna odvjetništva godišnje za režijske troškove izdvajaju gotovo 40 milijuna kuna i to bez troškova zatvorskog sustava. Ovim programom sigurni smo da ćemo uvelike financijski uštedjeti i doprinjeti racionalizaciji troškova u pravosuđu, ali i smanjiti zagađenje okoliša."

Yuri Afanasiev, stalni predstavnik UNDP-a u Hrvatskoj, istaknuo je da su, s obzirom da je Ministarstvo pravosuđa najveće ministarstvo koje raspolaže s oko 150 objekata i preko 300.000 m2 površine, bez kaznionica, mogućnosti za uštede izuzetno velike. "Već malim izmjenama svakodnevnog ponašanja može se uštedjeti do 5-10 posto, s malim investicijama u upravljanje zgradama štedimo od 10-15 posto a ostalih 5 posto se odnosi na gradnju novih zgrada i obnovu onih u upotrebi. To su tzv. mjere zbog kojih nećete žaliti jer malim promjenama koje nužno ne uključuju novu opremu i velika ulaganja, mogu se postići velike uštede," završio je Afanasiev.

Program Dovesti svoju kuću u red predstavila je njegova voditeljica, Vlasta Zanki, ujedno predstavnica projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj u sklopu kojeg se provodi ovaj program. "Danas se energetska efikasnost smatra novim izvorom energije", rekla je Zanki, i dodala da "financijska kriza može biti motivator za bolju provedbu ovog Programa. Naime, projekt se bavi gospodarenjem energijom u zgradama koje su odgovorne za potrošnju 40% energije u Hrvatskoj. Upravo se u zgradarstvu nalazi veliki potencijal za uštede – s manjim investicijama na razini države moguće su uštede i do 7,5 milijardi kuna godišnje, odnosno i do 30% državnog budžeta," rekla je Zanki.

Ministarstvo pravosuđa prvo je ministarstvo koje je javno potpisalo Pismo namjere. Do sada su Pismo namjere potpisala tri ministarstva – Ministarstvo unutarnjih poslova (18. studenog 2008.), Ministarstvo mora, prijevoza i infrastrukture (25. studenog 2008.), Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi (12. siječnja 2009.).

U radnom dijelu, o kontekstu provedbe programa i zakonodavnom okviru RH govorili su Igor Raguzin, načelnik Odjela za obnovljive izvore i energetsku učinkovitost Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te  Nada Marđetko-Škoro, načelnica odjela za tehničku regulativu i građevne proizvode Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva. Plan provedbe Programa prezentirala je Vlasta Zanki, dok je Gordana Lučić, direktorica tvrtke HEP ESCO, objasnila mogućnosti financiranja mjera za povećanje energetske učinkovitosti po ESCO modelu.

/assets/images/post/346/list/thumb/HIO_Pismo namjere_MP_2.JPG

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE  

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Cijevi koje spajaju vanjsku i unutarnju jedinicu klimatizacijskog uređaja moraju biti adekvatno izolirane kako bi se spriječili toplinski gubitci.