Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Nacrt Strategije energetskog razvitka RH otvoren za javnu raspravu

Nacrt _Strategije energetskog razvitka RH_ otvoren za javnu raspravu

Danas je Damir Polančec, potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar gospodarstva, rada i poduzetništva predstavio Nacrt Strategije energetskog razvitka RH, čime je i službeno započela javna rasprava o ovom važnom dokumentu. Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, u suradnji s Programom Ujedinjenih naroda za razvoj, početkom ove godine pokrenulo je projekt prilagodbe i nadogradnje Strategije energetskog razvitka Republike Hrvatske.

Na temelju javnog natječaja, izrada projekta povjerena je domaćem konzorciju koji je pod vodstvom Instituta za energetiku i zaštitu okoliša EKONERG okupio eminentne stručnjake iz različitih područja. Strategija energetskog razvitka temeljni je akt iz Zakona o energiji, kojim se dugoročno sagledava potreba i usmjerava način razvitka energetskog sektora, odnosno kojim se utvrđuje energetska politika i planira energetski razvitak Republike Hrvatske. Strategiju donosi Hrvatski Sabor na prijedlog Vlade Republike Hrvatske za razdoblje od deset godina, a na temelju usvojenih strateških opredjeljenja Vlada će donijeti Program provedbe strategije za četverogodišnje razdoblje.

"Ciljevi Strategije su sigurnost opskrbe, konkurentnost energetskog, ali i gospodarskog sustava, te održivost razvoja", ponovio je Polančec. Ponovio je kako do 2020. Hrvatska mora izgraditi 3500 MW novih kapaciteta za proizvodnju energije, a hoće li to biti nuklearne elektrane, termoelektrane ili elektrane na ugljen pokazat će javna rasprava.

/assets/images/post/340/list/thumb/yuri.jpgPredstavnik UNDP-a Yuri Afanasijev, istaknuo je kako je pred Hrvatskom kompleksan zadatak u kojem se vodilo računa o zaštiti okoliša, prirodnim bogatstvima te obvezama Kyoto protokola. "Hrvatska ima ranjivosti od čega dio dolazi iz njene prošlosti, a dio iz geografskog položaj u kojem se nalazi. Sve više i više proizvodit će vlastite energetske resurse" istaknuo je Afanasijev te podsjetio na  problem klimatskih promjena koje mogu negativno utjecati na Hrvatsku. Primjerice, 2003. godine se zbog toplinskog udara smrtnost povećala za 4%, dok je hiperproizvodnja pala. Predstavnik UNDP-a poručio je kako se nacionalni konsenzus oko Energetske strategije mora iznaći iako je, kaže, svjestan kako niti jedno rješenje neće zadovoljiti sve.

/assets/images/post/340/list/thumb/nacrt strategije.jpg

Od danas, na internetskim stranicama Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva te na stranicama www.energetska-strategija.hr, kao i na internetskim stranicama Ureda UNDP-a u Hrvatskoj,  www.undp.hr  može se pronaći i preuzeti tzv. Zelena knjiga, kako se još naziva Nacrt Strategije energetskog razvitka Republike Hrvatske. Zelena knjiga bit će dostupna na hrvatskom i engleskom jeziku kao i obavijest o početku javne rasprave. Na gore navedenim internetskim stranicama bit će otvoren i web-forum za građane. Svoja pitanja, prijedloge ili očitovanja građani mogu dostaviti i pisanim putem na adresu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, Ulica grada Vukovara 78,10 000 Zagreb. Javna rasprava trajat će mjesec dana, odnosno do 10. prosinca 2008. godine.

 

PREZENTACIJA: STRATEGIJA ENERGETSKOG RAZVOJA RH

NACRT STRATEGIJE ENERGETSKOG RAZVOJA 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kupujte veća pakiranja proizvoda koje redovito koristite. Za proizvodnju jedne boce od 1,5 l potroši se manje energije nego za 3 boce od 0,5 l. Također, proizvodi se i manje otpada.