Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Nastavljena provedba projekta Koprivnica sa Smiješkom štedi energiju

Nastavljena provedba projekta _Koprivnica sa Smiješkom štedi energiju_

Današnjom radionicom za roditelje održanoj u Dječjem vrtiću Smiješak, nastavljeno je provođenje pilot projekta Grada Koprivnice – Koprivnica sa Smiješkom štedi energiju, kojeg u okviru projekta ENCRO provodi Grad Koprivnica u suradnji sa partnerima Dječjim vrtićem Smiješak i SGE projektom.

Pilot projekt, započet 20. rujna 2012. godine uvodnim predavanjem za roditelje u DV Smiješak, provodi se na dvije razine - na razini aktivnosti sa djecom iz predškolske skupine DV „Smiješak“ kojeg provode odgojiteljice Ankica Jurišić i Eva Trošelj uz podršku v.d. ravnateljice Davorke Draganić te na razini rada sa roditeljima kojeg provodi stručna osoba Sandra Petak – Samardžić, dipl. ing. arh., voditeljica odsjeka prostornog uređenja Grada Koprivnice, a sve uz stručnu suradnju predstavnika SGE projekta, Miljenka Vukovića, dipl. ing. geot., prof.

Na radionici, uz analizu rezultata ispita znanja u kojem su sudjelovali roditelji djece predškolske skupine Cvjetići, Miljenko Vuković, suradnik SGE projekta, održao je predavanje na temu pregleda ne-tehničkih mjera energetske efikasnosti za kućanstva, dok je Sandra Petak-Samardžić prezentirala rezultate provedene ankete za roditelje te izračun energijskog broja za sva kućanstva koja su se odazvala projektu.

Tijekom radionice razgovaralo se o rezultatima ankete koji su začudili prisutne. Naime, od 19 kućanstava koja su sudjelovala u izračunu većina ih živi u stambenom prostoru energetske klase E što znači da imaju nezadovoljavajuću energetsku efikasnost. Čak 6 stambenih prostora je klase G što su potpuno energetski neučinkovite zgrade. Dva kućanstva imaju energetski efikasnu zgradu energetskog razreda C što je ujedno i najbolji rezultat izračuna, a ujedno su ipak vrlo daleko od klase A koja predstavlja energetski najefikasniju zgradu.

Kako bi osvijestili mogućnosti očigledno potrebne uštede, roditelji i djelatnici vrtića su dobili konkretna znanja i upute kako efikasnije koristiti energiju i živjeti kvalitetnije, a plaćati manje ili bar ostati na istoj razini troškova u vremenu kad su cijene energenata visoke te ujedno imaju tendenciju daljnjeg rasta.

 

Preuzeto sa: www.encro.net

 
image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom instalacije novog spremnika tople vode, smjestite ga što bliže mjestu potrošnje, kako bi se smanjili toplinski gubitci kroz cijevi.