Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Novi sudionici iz javnog sektora uključeni u program Dovesti svoju kuću u red

 Novi sudionici iz javnog sektora uključeni u program _Dovesti svoju kuću u red_

Rukovodećim osobama 50 tijela državne uprave predstavljene su potencijalne uštede ostvarive efikasnijim gospodarenjem energijom te su pozvani da se i njihove institucije priključe programu energetske efikasnosti Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO program). U HIO program aktivno je uključeno svih 16 ministarstava, kao i Ured predsjednika te Državni hidrometeorološki zavod. Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR) danas im se priključila potpisivanjem Pisma namjere o primjeni načela energetske efikasnosti u svojim objektima.

“Zahvaljujući HIO programu, Hrvatska je lider u energetskoj efikasnosti zgrada javnog sektora,“ rekla je Louisa Vinton, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. “Sada, kad su naše metode i praksa testirani i dokazani, želja nam je program proširiti na sve ostale javne institucije koje još uvijek nisu uključene. Potencijal za uštede je ogroman, kao i prilika za smanjenje emisije CO2 u atmosferu.”

 “Dovodeći vlastitu kuću u red, Vlada radi na tome da primjerom pokaže kako je gospodarenje energijom prioritet,” rekla je Nataša Vujec, državna tajnica pri Ministarstvu gospodarstva, rada i poduzetništva. Naglašavajući opredijeljenost Vlade u promicanju i implementaciji mjera i programa energetske efikasnosti, Vujec je pozvala i rukovodeće osobe institucija državne uprave da se uključe u HIO program. „Povećanje energetske efikasnosti nije samo obveza prema hrvatskom zakonu i uvjet za članstvo u Europskoj uniji“ istaknula je Vujec, „već je također put ka značajnim uštedama u proračunu.“

Marija Šćulac Domac, voditeljica programa i projekata energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije FZOEU-a istaknula je da “FZOEU, u suradnji s MINGORP-om i UNDP-om aktivno podržava mjere poticanja energetske učinkovitosti u objektima pod javnom upravom te je za provedbu dvaju srodnih programa – Dovesti svoju kuću u red i Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama, kao i edukativnu medijsku kampanju za građane dosad već osigurao 60 milijuna kn, a predviđeno je još 30 milijuna kn, čime će se, od strane Fonda, za ove aktivnosti kroz navedene projekte ukupno izdvojiti oko 90 milijuna kn.”

 “Program se već aktivno provodi u tisućama zgrada u vlasništvu Vlade, a pod nadležnosti 16 ministarstava. HIO aktivnosti provedene u tim objektima generiraju godišnje uštede od približno 27 milijuna kuna, a o gospodarenju energijom je educirano više od 5000 javnih djelatnika. Cilj nam je metode razvijene na objektima ministarstava primjeniti i na ostale Vladine institucije.” rekla je dr. sc. Vlasta Zanki, voditeljica HIO programa. 

Pismo namjere između HBOR-a i UNDP-a potpisale su  Emilija Nagj, članica uprave HBOR-a, i Louisa Vinton, stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj. U dokumentu su detaljno prikazane usluge koje će UNDP u okviru HIO programa osigurati HBOR-u, kao i podaci koje HBOR treba ustupiti kako bi se omogućilo uvođenje sustavnog gospodarenja energijom. 

Dr.sc. Krešo Pandžić, pomoćnik ravnatelja Državnog hirometeorološkog zavoda, podsjetio je na opasnost klimatskih promjena uzrokovanih emisijom stakleničkih plinova te istaknuo važnost poštivanja ciljeva postavljenih Kyoto protokolom. Naglasio je kako energetska efikasnost u objektima javnog sektora može imati značajnu ulogu u borbi protiv klimatskih promjena. 

Dean Smolar, koordinator HIO programa pojasnio je ulogu Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji (ZUKE) u provođenju HIO programa, dok je Hrvoje Sučić, voditelj projekta obnovljivih izvora energije HBOR-a, predstavio mogućnosti financiranja poslovnog sektora. HBOR nudi kredite za fininaciranje različitih projekata za zaštitu okoliša, kao i bankarske garancije za projekte čiji procijenjeni rok za povrat ulaganja nije duži od 10 godina.

/assets/images/post/528/list/thumb/HIO_Ostala tijela.jpg

 

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Za ispiranje WC-a, u kanalizaciju otiđe skoro trećina dnevne potrošnje vode. Ugradite tzv. štedljive vodokotliće, koji pružaju mogućnost ispiranja sa 3,6 ili 9 l vode.