Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Obilježena 3. godišnjica programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red

Obilježena 3. godišnjica programa Vlade RH _Dovesti svoju kuću u red_

U Edukacijskom centru Ministarstva unutarnjih poslova u Valbandonu, održan je radni skup povodom treće godišnjice programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO). Na godišnjici su se okupili EE timovi ministarstava i predstavnici institucija te su im predstavljeni rezultati aktivnosti i ostvarene uštede. Programom za učinkovito korištenje energije u objektima u vlasništvu i/ili nadležnosti Republike Hrvatske obuhvaćeno je ukupno 2776 objekata od kojih je 2096 uneseno u novi Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE).

Projektnim sredstvima programa Dovesti svoju kuću u red u trećoj projektnoj godini financirana je izrada 23 energetska certifikata te obavljeno 65 energetskih pregleda, šest detaljnih investicijskih studija te četiri projekta. Sustav daljinskog očitanja potrošnje energije pored već realiziranih 20 projekata ugrađen je i testira se na još 16 objekata. Ovaj sustav daje informaciju o potrošnji energije i vode u realnom vremenu uz očekivanu uštedu od 5%. Nadogradnja sustava je i eePanel koji prikazuje potrošnju energije i vode s ciljem poticanja energetski efikasnog ponašanja kod zaposlenika na lokaciji gdje je isti postavljen. Pomoću sustava daljinskog očitanja potrošnje, do sada su realizirane financijske uštede u iznosu od preko 2.000.000 kn/godišnje na smanjenju potrošnje vode.

Provedbom besplatnih i investicijskih EE mjera od početka provedbe Programa do sada su ostvarene uštede u ukupnom iznosu od 21.3 milijuna kn. U ove tri godine kroz edukacijske aktivnosti Programa i ostala događanja ukupno je prošlo 7863 osobe od kojih je najveći broj s radionice Zelenog ureda kojom je educirano 4940 osoba.  Treća projektna godina svakako je značajna i po međunarodnoj konferenciji Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini, održanoj u Dubrovniku u travnju, na kojoj je sudjelovalo preko 280 sudionika iz 22 države (konzervatori, arhitekti, inženjeri, predstavnici državne i lokalne uprave i samouprave). Sve aktivnosti i rezultati su obuhvaćeni u upravo završenom kratkom dokumentarno-edukacijskom filmu

I na kraju, dr. sc. Vlasta Zanki, voditeljica Programa zaključila je treću projektnu godinu riječima: „Sa zadovoljstvom možemo reći da su protekle tri godine prošle uspješno zahvaljujući dobroj suradnji s ministarstvima i institucijama. Stoga opravdano vjerujemo da će naši zajednički napori danas, biti prepoznati kao prekretnica prema uspostavi sustavnog gospodarenja energijom u javnim zgradama i održivom razvoju.“

/assets/images/post/520/list/thumb/IMG_6129 (2).jpg

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Hladnjak postavite na što hladnije mjesto u kući te ostavite barem 10 cm između zida i uređaja, kako ne bi došlo do pregrijavanja odnosno povećane potrošnje energije.