Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Objavljeni Zaključci konferencije Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini

Objavljeni Zaključci konferencije _Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini_

Nastavno na konferenciju Gospodarenje energijom u kulturnoj baštini, koja je održana u Dubrovniku od 6. do 8. travnja, objavljeni su Zaključci konferencije. Zaključci su podijeljeni u više područja – politika održivosti; zakonodavstvo i smjernice; tehnologije, rješenja, edukacija; financiranje.

Konferencija je još jednom naglasila važnost i nužnost dijaloga između konzervatora, arhitekata, inženjera u zgradarstvu i energetici, investitora i donositelja odluka, zakonodavaca i svih ostalih uključenih u obnovu i održivi razvoj kulturne baštine. 

Nadležne institucije pozvane su na koordinaciju aktivnosti i provedbe nacionalnih ciljeva vezano uz energetsku efikasnost i u zaštićenim zgradama i starim gradskim jezgrama; konzervatori na prepoznavanje važnosti i koristi implementacije ee mjera pri renovaciji, rekonstrukciji i gospodarenju energijom u objektima kulturne baštine; stručnjaci u energetici i u graditeljstvu na primjenu rješenja koja objedinjuju potrebu za smanjenjem potrošnje energenata odnosno troškova korištenja zgrade i omogućuju održivost kulturnog naslijeđa.

Slijedom Protokola iz Kyota te doprinosa smanjenju emisije stakleničkih plinova, nužno je sagledati sva dosadašnja iskustva i primjere iz prakse te u zakon ugraditi pripadajuće provedbene propise

Potrošnju energije moguće je smanjiti i samom promjenom ponašanja (i to do 10%) te je stoga važna edukacija korisnika, vlasnika i upravitelja zgrade. Energetski pregledi zaštićenih objekata pomažu identificirati najbolje mjere za poboljšanje efikasnosti, ali prije same provedbe mjera nužan je interdisciplinarni pristup relevantnih struka. Gdje god je to moguće, trebalo bi primjeniti energetski efikasne proizvode i sustave te obnovljive izvore energije, kao i napredna softverska rješenja koja mogu pridonijeti boljoj analizi stanja te efikasnijem gospodarenju energijom. 

Potencijal tržišta za projekte energetske učinkovitosti i OIE ocijenjen je velikim te u stalnom porastu no još ne postoje specijalizirani fondovi za energetsku efikasnost u kulturnoj baštini. Financijskim institucijama, bankama i fondovima se preporučuje da rade na razvoju specijaliziranih načina financiranja takvih projekata  te se specijaliziranim fondovima za obnovu kulturne baštine savjetuje da kao jedan od kriterija za dodjelu sredstava, uvedu kriterij povećanja energetske efikasnosti. 

 

ZAKLJUČCI KONFERENCIJE 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prije otvaranja vrata hladnjaka, razmislite što vam je potrebno. Ne držite ih otvorena duže nego je potrebno, te provjerite jeste li ih dobro zatvorili odnosno prijanja li dobro brtva na vratima.