Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Održan četvrti regionalni skup tehničkog osoblja programa Vlade RH

Održan četvrti regionalni skup tehničkog osoblja programa Vlade RH

U Rijeci je danas održan posljednji od četiri regionalna skupa tehničkog osoblja u sklopu provedbe programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO program). Cilj regionalnih skupova je tehničkim osobama/osoblju institucija koje djeluju u sklopu ministarstava Republike Hrvatske predstaviti aktivnosti HIO programa te godišnje rezultate. Na skupu je sudjelovalo 60-ak predstavnika EE timova, a uzvanicima su se pozdravnim govorom obratili predstavnici EE timova Ministarstva pravosuđa i Ministarstva unutarnjih poslova.

Sanja Horvat, koordinatorica na programu Dovesti svoju kuću u red, UNDP, predstavila je rezultate Programa: “Do sada je kroz program ušteđeno 7.405.000,00 kn, dok su radom potaknute uštede od 12.942.000,00 kn/godišnje. Potencijal za uštede je do 130.000.000,00 kn/godišnje. Samo podizanjem svijesti o potrošnji energije i minimalnom promjenom navika moguće je potrošnju smanjiti za 10%, stoga je jako bitna edukacija. Do sada je kroz edukacije u sklopu Programa educirano više od 5.000 djelatnika državnih institucija,“ istaknula je Horvat. Predstavljeni su EE timovi pojedinih ministarstava, aktivnosti koje provode u suradnji s Programom te njihove obveze u idućoj godini, temeljem Pisma namjere koje su ministarstva potpisala s Programom. 

Djelatnost Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost temeljem Zakona o učinkovitom korištenju energije u neposrednoj potrošnji, predstavio je Hrvoje Medarac, stručni suradnik za racionalno gospodarenje energijom i energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji. O novoj zakonskoj regulativi i certificiranju objekata govorila je Sanja Horvat, koordinatorica na HIO programu. 

Važan dio današnjeg skupa tehničkog osoblja bila je i demonstracija nove verzije Informacijskog sustava za gospodarenje energijom – ISGE-a, internetske aplikacije za nadzor i analizu potrošnje energije i vode u zgradama javnog sektora, i ključnog alata za sustavno gospodarenje energijom. Demonstraciju ISGE-a održao je Branislav Hartman, voditelj tima u sklopu HIO programa.

Na kraju službenog programa događanja, Dean Smolar, koordinator na HIO programu upoznao je uzvanike sa sustavom daljinskog očitanja te planom aktivnosti Programa u narednom razdoblju.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Otvarate li prozor na duže vrijeme, isključite sustav grijanja ili hlađenja.