Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Održana godišnja konferencija SGE projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Održana godišnja konferencija SGE projekta u Sisačko-moslavačkoj županiji

Danas je u Topuskom održana godišnja konferencija projekta Sustavno gospodarenje energijom u Sisačko-moslavačkoj županiji. Na konferenciji je sudjelovalo gotovo 150 predstavnika institucija i ustanova u vlasništvu SMŽ-a.

Skup je pozdravio zamjenik županice Andrija Rudić koji je rekao „Glavno je pitanje želimo li se razvijati ili ostati gdje smo sad. Sisačko-moslavačka županija je među prvima koja je ušla u poticanje ugradnje solarnih kolektora, postoji interes no nažalost nemamo velikih resursa za to. Kroz SGE projekt osim što pratimo kako smo do sada trošili energiju, učimo i kako da pametno gospodarimo energijom dalje. Županija je ozbiljno shvatila potrebu za planiranjem, pa je tako donesena Županijska razvojna strategija kojoj je strateška odrednica energetska učinkovitost. Naša je zakonska ali i moralna obveza da se odgovorno odnosimo prema energiji, da trošimo resurse racionalno te ih koristimo za naš napredak i razvoj.“

/assets/images/post/1074/list/thumb/dozupan.JPG

„U proteklih godinu dana uspostavljen je registar objekata u kojem je 178 objekata u vlasništvu Sisačko-moslavačke županije. Imenovane su i educirane osobe za sve objekte za unos podataka u Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) u koji su uneseni računi za energente za petogodišnje razdoblje od 2007. do 2011. te se nastavljaju s redovitim unosom. Na osnovu analize tih podataka moći će se reagirati u slučaju kvara, ukazati na mjere za uštede ali i izraditi planove za ulaganja u budućnosti. Tehničke karakteristike objekata glavni su pokazatelj razloga potrošnje energije, a tehnička dokumentacija baza je za ulaganja. Također, za kvalitetnije poslovanje djelatnici se educiraju u sklopu radionica Zeleni ured. SGE je projekt koji ne završava, njegova provedba treba biti kontinuirani proces koji preuzimaju zaposlenici Županije,“ rekla je Jelena Kremenjaš, koordinatorica SGE projekta za Sisačko-moslavačku županiju i Zagrebački holding.

Marijan Belošević, pročelnik UO za gospodarstvo, obrt i turizam, rekao je da je „procijenjena vrijednost ušteda kroz mjere energetske učinkovitosti u SMŽ, oko 2.500.000 kuna. Ove uštede od 10 do 15 posto odnose se samo na promjene ponašanja, odnosno mjere koje ne uključuju ulaganja. Županija priprema program energetske učinkovitosti za razdoblje 2013. do 2015. temeljem kojeg će se za svaku godinu raditi detaljan energetski plan. Program energetske učinkovitosti sadrži prikaz i ocjenu stanja; potrebe u neposrednoj potrošnji energije; ciljeve, okvirni cilj ušteda energije na području županije; mjere za poboljšanje energetske učinkovitosti; te izvore sredstava za financiranje ulaganja,” rekao je Belošević.

U panel diskusiji Obnovljivi izvori energije i njihovo iskorištavanje za razvoj lokalne zajednice, koraci za uspješnu realizaciju ideje, izloženo je nekoliko projekata. Vjekoslav Ribarević, konzultant, BE-TO Glina d.o.o., govorio je o projektu toplane na biomasu u Glini. Na osnovu biomase kućanstvima i velikim potrošačima u gradu Glini, osigurao bi se komfor i manja cijena za grijanje. Nadalje, Ivan Šmit, ovlašteni projektant, iz tvrtke Termo-inženjering projektiranje d.o.o., izložio je projekt na osnovu kojeg bi se iz geotermalnih izvora grijao i kompleks bazena ali i cijeli grad. Zvonko Belošević, iz direktor tvrtke Termalne vode d.o.o.rekao je kako je neophodno rekonstruirati kompleks u Topuskom jer su gubici veliki – i vode i topline te se javlja problem utjecaja topline na okoliš.

/assets/images/post/1074/list/thumb/sudionici.JPGU dijelu o održivom razvoju lokalne zajednice, Tatjana Puškarić, pročelnica UO za upravljanje pristupnim fondovima i poticajnim sredstvima, govorila je o EU fondovima, regionalnoj i međunarodnoj suradnji, dok je Andreja Šeperac, direktorica razvojne agencija SIMORA, govorila o mogućnostima za financiranje projekata energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša.

U drugoj panel diskusiji na temu Tehnologije individualnog mjerenja potrošnje energije i sustav naplate, govorili su Vedran Čavrak, Odjel za obračun HEP Toplinarstvo d.o.o. i Nikola Domitrović, HEP ODS d.o.o., Elektra Križ.

Također, obrađena je i tema Obrazovanja u sustavima i projektima energetske učinkovitosti i zaštite okoliša. O Industrijskoj ekologiji i energetskom certificiranju govorio je Ladislav Lazić, profesor na Metalurškom fakultetu, dok je o razvoju novih znanja i vještina, prilagodbi tržištu rada i otvaranju „zelenih“ radnih mjesta govorila je Marica Đureković, predstojnica u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje Sisak.


Priopćenje za medije 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Uređaji i rasvjetna tijela energetskog razreda A troše i do 45% manje energije od istih uređaja energetskog razreda D, stoga preporučujemo kupnju uređaja A razreda i više.