Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Otvoren EE info kutak u Kukuljanovu

Otvoren EE info kutak u Kukuljanovu

Građani s riječkog područja danas su dobili još jedno mjesto gdje se mogu informirati o energetski efikasnim proizvodima te mogućnostima uštede energije. Naime, danas je u prodajnom centru JAX, Kukuljanovo 303, otvoren EE kutak – stalni postav koji uključuje prikaz energetski efikasnih proizvoda i sustava renomiranih proizvođača od građevinskih materijala pa sve do solarnih sustava, konkretno proizvode i sustave tvrtki partnera Wienerberger, Profine Hrvatska, Knauf Insulation i Murexin.

EE kutak otvoren je u suradnji UNDP-a i tvrtke Jadran Impex d.o.o., odnosno u sklopu provedbe SGE projekta.

Pozdravnim govorom nazočnima se obratio domaćin i izvršni direktor tvrtke Jadran Impex d.o.o., Igor Baćić: “JAX želi biti prepoznatljiv na tržištu kao tvrtka savjetnik i partner u primjeni modernih materijala i tehnologija u gradnji, pa je stoga i edukacijski EE kutak jedna nadogradnja na naš cjelokupni koncept. Pozivamo sve građane naše županije da posjete JAX centar i novootvoreni EE kutak kako bi se upoznali sa materijalima koji zadovoljavaju visoke kriterije za modernu gradnju koja brine za okoliš i značajno utječe na energetsku učinkovitost.“, zaključio je Bačić.

„Želja REA-e Kvarner je da na regionalnom nivou dosegnemo europske ciljeve (20/20/20) do 2020. g. što ostvarujemo realizacijom niza projekata u suradnji sa županijom, gradovima i općinama te raznim partnerima. Već godinama provodimo projekt Zelena energija u mom domu koja je rezultirala stotinama projekata postavljanja solarnih kolektora za pripremu potrošne tople vode i sustava grijanja na biomasu širom županije. Uspješno privodimo kraju prvu fazu projekta instalacije foto-naponskih sustava za proizvodnju električne energije na krovovima zgrada u ingerenciji županije i zasad imamo šest takvih sustava u mreži ukupne snage 160 kW.“, izjavio je Darko Jardas, direktor Regionalne energetske agencije „Kvarner, Primorsko-goranska županija.
/assets/images/post/1079/list/thumb/EE info pano ispred Jax-a.JPG

Igor Raguzin, predstavnik sektora za energetiku, Ministarstva gospodarstva nazočnima je naglasio: „Usklađivanjem hrvatskog energetskog sektora i energetskog zakonodavstva s trećim paketom energetskih propisa Europske Unije stvara se podloga za osiguravanje uvjeta za sigurnu i kvalitetnu opskrbu energijom, razvoj tržišta, konkurentnost cijena, obavezu javne usluge i zaštitu kupaca kroz institute univerzalne usluge i opskrbe u krajnjoj nuždi te učinkovito korištenje energije u potrošnji koje će se urediti posebnim zakonom.“, zaključio je Raguzin.

Jedna od aktivnosti EE projekta je i informiranje građanstva o tome kako da i sami ostvare uštede, koje neće biti na uštrb komfora. Goran Čačić, nacionalni voditelj projekta Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj, UNDP Hrvatska, rekao je: „Projekt građanima pruža informacije koje materijale koristiti, koje EE mjere primijeniti, koju opremu nabaviti za smanjenje potrošnje i smanjenje štetnog utjecaja na 

/assets/images/post/1079/list/thumb/EE kutak jax.JPG

okoliš, a u konačnici i smanjenje iznosa mjesečnih računa za energiju. U mogućnosti smo pružiti ovakvo praktično
iskustvo zahvaljujući svojim partnerskim odnosima s nizom privatnih tvrtki koje proizvode energetski učinkovitu opremu i rješenja. Edukativni info kutak za energetsku efikasnost koji danas ovdje otvaramo je treća EE info točka smještena u riječkom području i peta u ovoj županiji. Važnost razvijanja ovog i drugih sličnih EE info točaka je u poticanju suradnje s poslovnim sektorom što mu daje dodatnu vrijednost.“, pojasnio je Čačić.

Na području Primorsko–goranske županije uspostavljeno je 5 lokalnih EE info točaka. U prostorima tvrtke ENERGO d.o.o, Dolac 14, nalazi se EE info kutak grada Rijeke a građani se mogu informirati i u EE info uredu grada Čavle, u Sportskom centru Mavrinci, Mavrinci 38, kontakt telefon: 098 326 959, dok EE info galerije građani mogu razgledati u upravama Grada Delnica i Kastva.

Priopćenje za medije 

 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Prilikom izbora pećnice, birajte one s ventilatorom jer su energetski učinkovitije te su u mogućnosti uštedjeti od 10-15% energije.