Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Otvorena EE info galerija za građane Obrovca

Otvorena EE info galerija za građane Obrovca

Danas je u Gradskoj upravi Grada Obrovca svečano otvorena EE info galerija namijenjena informiranju i educiranju građana o mjerama energetske efikasnosti koje mogu primjeniti u svom vlastitom domu ili uredu. Otvaranje EE info točaka jedan je od koraka provedbe projekta Sustavno gospodarenje energijom u gradovima i županijama u Republici Hrvatskoj (SGE) u koji se Grad Obrovac uključio potpisivanjem Pisma namjere u siječnju 2013. godine.  

“Naš EE ured bavi se praćenjem potrošnje energenata u četiri gradska objekta, a od srpnja počinjemo i s redovitim unosom tjednih i mjesečnih očitanja u nacionalni Informacijski sustav za gospodarenje energijom (ISGE) koji će nam omogućiti još bolje praćenje, ali i provedbu različitih analiza. Također, trenutno se provodi i energetski pregled zgrade Gradske Uprave koji će rezultirati i izradom energetskog certifikata, a pripremaju se pregledi i za ostala 3 objekta.“ rekla je Vesna Karamarko, voditeljica EE ureda koja je ujedno i na čelu Odsjeka za gospodarstvo i društvene djelatnosti.

„Grad Obrovac je s provedbom aktivnosti SGE projekta započeo u siječnju. U skladu sa određenjem prema energetski efikasnom gospodarenju resursima, na zgradi Gradske uprave je postavljena termoizolacija fasade, a na krovu je instalirana fotonaponska elektrana. Na određenim dijelovima grada su žarulje javne rasvjete zamijenjene LED rasvjetom, a u nadolazećem periodu je planirana zamjena javne rasvjete na području cijelog grada.  Osim projekata povećanja energetske efikasnosti u gradskim objektima, Grad je odlučio i dodatno informirati i educirati građane da i sami primjene EE mjere u kućanstvima. U postavljenoj EE info galeriji građani se mogu informirati o energetskoj efikasnosti putem informativno-edukativnih postera koji uključuju i informacije o provedbi SGE projekta u Gradu te raznih brošura EE projekta.“, objasnila je Jelena Atlić McColgan, voditeljica regionalne provedbe EE projekta, UNDP Hrvatska te podsjetila kako građani informacije uvijek mogu dobiti i na UNDP-ovoj internet stranici te besplatnom info telefonu 0800 200 170, radnim danom od 9-17h. 

/assets/images/post/1207/list/thumb/Postavljanje Info brošura_Obrovac_V.JPG

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Kod montaže klimatizacijskog uređaja, vanjsku jedinicu po mogućnosti montirajte na sjeverni dio kuće, a cijevi koje spajaju vanjsku i unutarnju jedinicu adekvatno izolirajte.