Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Potpisan sporazum o otvaranju Edukacijskog centra obnovljive energije u Varaždinu

Potpisan sporazum o otvaranju _Edukacijskog centra obnovljive energije_ u Varaždinu

Na kolegiju ravnatelja srednjih škola Varaždinske županije potpisan je tripartitni Sporazum o poslovno tehničkoj suradnji između UNDP-a, Varaždinske županije i Elektrostrojarske škole Varaždin s ciljem otvaranja Edukacijskog centra obnovljive energije u Varaždinu. Sporazum su potpisali Varaždinski župan Predrag Štromar, koordinatorica UN-a i stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj Louisa Vinton i ravnatelj Elektrostrojarske škole Igor Kos.

Otvaranjem Centra želi se povećati broj educiranih stručnjaka za instalaciju sustava solarnog grijanja i proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije te edukacijom i njenim upisivanjem u radnu knjižicu, kao i izdavanjem EU certifikata, utjecati na povećanje zapošljavanja. Nadalje, cilj je i da se korištenjem najbolje moguće postojeće prakse razviju programi cijeloživotnog učenja u području obnovljivih izvora energije za sve polaznike u sustavu školstva Varaždinske županije (od vrtića, osnovnih škola, srednjih škola, visokoškolskih institucija do obrazovanja odraslih). Također, cilj je i informirati građane i utjecati na povećanje potražnje za korištenjem obnovljivih izvora energije i mjera energetske efikasnosti. 

U sklopu suradnje UNDP se obvezao da će u suradnji s tvrtkama-partnerima projekta Sustavno gospodarenje energijom (SGE) u gradovima i županijama u Hrvatskoj opremiti Info centar demonstracijskom opremom i informativnim brošurama. Također, provest će se edukacija nastavnog i tehničkog osoblja u školama Varaždinske županije te budućih stručnjaka u Info centru o energetskoj efikasnosti i obnovljivim izvorima energije, odnosno te će osobe pohađati Tečaj za energetske savjetnike. Nadalje, pružit će tehničku pomoć i stručno savjetovanje u izradi promotivnih materijala (letaka, plakata) te kod izrade internet stranice Centra. Koordinator aktivnosti je Varaždinska županija. 

U sklopu ove suradnje 10. siječnja 2012. godine, u Varaždinu će se održati 28. Tečaj za energetske savjetnike za ravnatelje i nastavnike srednjih tehničkih škola Vraždinske županije koje su obuhvaćene ovim programom. 

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Ugradnjom dizalice topline, trošit ćete do 4 puta manje el. energije nego korištenjem radijatora. Isti uređaj moguće je koristiti i ljeti za hlađenje.