Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Potpisano Pismo namjere između DHMZ-a i UNDP-a

Potpisano _Pismo namjere_ između DHMZ-a i UNDP-a

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) javno su potpisali Pismo namjere o provedbi programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red (HIO program), čiji je cilj poboljšanje energetske efikasnosti u objektima u vlasništvu Vlade RH te ispunjavanje obveza koje propisuju direktive Europske unije, vezane uz energetsku efikasnost u zgradarstvu.

Pismo namjere potpisali su mr.sc. Ivan Čačić, ravnatelj DHMZ-a i dr.sc. Vlasta Zanki, voditeljica programa Dovesti svoju kuću u red, UNDP Hrvatska. Također, pozdravnim govorom nazočnima se obratila Irena Dubravec, načelnica Odjela za racionalno gospodarenje energijom i energetsku učinkovitost u neposrednoj potrošnji Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, koji financijski podupire HIO program.

HIO programom javnosti se želi poslati poruka da se energetska efikasnost ne sugerira nekom drugom, već da je državna i lokalna uprava usmjerena k smanjenju potrošnje energije u svojim objektima, tj. smanjenju troškova, a time i izravno prema uštedi novca poreznih obveznika. U sklopu Programa izradit će se energetske ocjene, pogotovo za one zgrade koje imaju povoljan rok povrata investicije, realizirati mjere smanjenja troškova i potrošnje energije u objektima u vlasništvu ili korištenju DHMZ-a.

Potpisivanjem Pisma namjere DHMZ i UNDP usuglašavaju suradnju, usluge u programu koje pruža UNDP te aktivnosti i obveze DHMZ-a. DHMZ će primjenjivati načela energetske efikasnosti kod provođenja svojih projekata, najbolji primjer za to je izgradnja novog centralnog objekta Zavoda na Sveučilišnom kampusu Borongaj. Trenutno je u izradi projektni zadatak za ovaj novi objekt koji će u konačnici biti i primjer dobre prakse iz područja energetske efikasnosti i održivog razvoja u zgradarstvu. 

/assets/images/post/794/list/thumb/PN_HIO_DHMZ.JPG

PRIOPĆENJE ZA MEDIJE

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Samo neka jela zahtijevaju predgrijavanje pećnice. Zapamtite da svakih 10 minuta predgrijavanja pećnice troši 0,06 kWh, što pri učestaloj upotrebi može doprinijeti povećanju vaših računa za el. energiju.