Poticanje energetske efikasnosti u Hrvatskoj

 
   
 
 

Potpisano Pismo namjere između RITEH-a i HIO programa

Potpisano _Pismo namjere_ između RITEH-a i HIO programa

Tehnički fakultet u Rijeci uključio se u provedbu programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red s ciljem poboljšanja energetske efikasnosti u objektima koje koristi te ispunjavanja obveza koje propisuju direktive Europske unije o energetskoj efikasnosti u zgradarstvu. Pismo namjere potpisali su dr. sc. Vlasta Zanki, voditeljica programa Vlade RH Dovesti svoju kuću u red i prof. dr. sc. Goran Turkalj, dekan fakulteta.

U narednom razdoblju u slijedi ugradnja sustava daljinskog očitanja na lokaciji fakulteta te uspostava kontinuiranog praćenja potrošnje energenata. Programom se inače obuhvaćaju svi objekti koji su u vlasništvu ili na korištenju države, budući da su zgrade najveći potrošač energije (preko 40% neposredne potrošnje energije), a time i najveći potencijal za uštede.

Obzirom da je edukacija ključna pretpostavka za energetsku efikasnost, u sklopu programa Dovesti svoju kuću u red provode se stručne radionice i tečajevi te motivacijska radionica Zeleni ured za sve djelatnike javne uprave. Djelatnici fakulteta uskoro će sudjelovati i na radionici Zelenog ureda kojom je do sada educirano oko 4500 djelatnika javne uprave. Primjenom savjeta s radionice moguće uštede za energente i uredske resurse su između 5-10%.

image
0800 200 170
Besplatni info-telefon
(radnim danom 9-15 sati)
image
Zelena knjižnica
energetske efikasnosti
Zeek obuhvaća publikacije objavljene u sklopu provedbe EE projekta
Gašpar Energetić savjetuje
  • Za sprječavanje direktnog upada sunčevog zračenja, koristite rolete ili sjenila na prozorima. Rolete mogu temperaturu prostora smanjiti i do 8°C, time smanjujući potrebu za hlađenjem.